Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει συμπληρώσει 5,5 μήνες διάρκειας, οι προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών –Κιέβου και Μόσχας– συνεχίζονται με φόντο ωστόσο την ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν στο Λβιβ τις επόμενες ημέρες, ενώ θα επισκεφθεί το κέντρο συντονισμού σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον τούρκο και τον ουκρανό πρόεδρο στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας στις 18 Αυγούστου.

Ο Γκουτέρες θα επισκεφθεί, επίσης, στις 20 Αυγούστου το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δημιουργήθηκε για την εποπτεία της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως στις 22 Ιουλίου, η Τουρκική Δημοκρατία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για την επαναλειτουργία τριών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που έχουν κολλήσει λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος διανύει τον έκτο μήνα.

Από την πρώτη αναχώρηση την 1η Αυγούστου, συνολικά 21 πλοία που μετέφεραν σιτηρά έχουν μέχρι στιγμής αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια στο πλαίσιο της συμφωνίας.