«Αδειάζει» με το γάντι την Πελόζι ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου φάνηκε ξεκάθαρα ότι -όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- δεν στηρίζει ούτε στήριξε την επίσκεψη στην Ταϊβάν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για «Μία Κίνα» και η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν υποστηρίζουμε την Ανεξαρτησία της Ταϊβάν, το έχουμε ξαναπεί, υποστηρίζουμε την αυτοάμυνα της Ταϊβάν τηρώντας τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε ο εκπρόσωπος Τζον Κέρμπι.

Η αμηχανία των ΗΠΑ και το «κρυφτούλι»

Ο Λευκός Οίκος, εξάλλου, έδειξε εξαρχής αμηχανία για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, μια επίσκεψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως, προτού προσγειωθεί στην Ταϊπέι το αεροπλάνο που την μετέφερε.

Ο εκπρόσωπος, Τζον Κέρμπι, υποστήριξε πάντως ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει κάτι που να «προκαλεί κρίση ή σύγκρουση».

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν στο παρελθόν. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί από το 1997 και το ταξίδι του προκατόχου της, Νιουτ Γκίνγκριτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν τη λεγόμενη διπλωματία «στρατηγικής ασάφειας» σε σχέση με την Ταϊβάν.

Αναγνωρίζουν μόνο την κινεζική κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν αποφασιστική στήριξη στην Ταϊπέι.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής.