Έληξε το θρίλερ γύρω από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, καθώς το αεροσκάφος που την μετέφερε προσγειώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στην πρωτεύτουσα Ταϊπέι.

Η Κίνα προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια

Η ένταση που πυροδότησε η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, έφτασε μέχρι το επίπεδο των απειλών του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί δικό του έδαφος την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν.

Οι πληροφορίες για σχέδιο επίσκεψής της στη νήσο έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, ενώ αμηχανία προκάλεσαν στον Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Το Πεκίνο, που θεωρεί δικό του έδαφος την Ταϊβάν, έδαφος το οποίο – μια μέρα, αν χρειαστεί – λέει ότι θα καταλάβει δια της βίας, απηύθυνε έντονες προειδοποιήσεις εδώ και ημέρες, ότι θα θεωρήσει την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι ως σοβαρή πρόκληση.

Το «κρυφτούλι» με την επίσκεψη

Παράλληλα, ένα «κρυφτούλι» παιζόταν, κυριολεκτικά, μέχρι και την ώρα προσγείωσης της Νάνσι Πελόζι στην πρωτεύουσα Ταϊπέι της Ταϊβάν, αφού ουδείς επιβεβαίωνε εάν πράγματι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής θα επισκεπτόταν τη νήσο, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ασία.

Εξάλλου, το γραφείο της Νάνσι Πελόζι επιβεβαίωσε μόλις την Κυριακή την περιοδεία της στην Ασία με ανακοίνωσή του και αφού το αεροπλάνο της είχε ήδη αναχωρήσει, έπειτα από ημέρες εικασιών από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και με την ίδια την Πελόζι να αρνείται να επιβεβαιώσει το πρόγραμμά της.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή του Ινδικού –Ειρηνικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφερόταν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Η αντιπροσωπεία μας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο, για να συζητήσει πώς μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες μας».

Στην ανακοίνωση, πάντως, δεν γινόταν αναφορά στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, οι επισκέψεις Αμερικανών πολιτικών και αξιωματούχων στην Ταϊβάν, συνήθως, κρατούνται μυστικές μέχρι να προσγειωθούν οι αντιπροσωπείες, λόγω των τεταμένων σχέσεων με το Πεκίνο.

Η Νάνσι Πελόζι συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Γκρέγκορι Μικς, καθώς και από μέλη της Μόνιμης Επίλεκτης Επιτροπής Πληροφοριών και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής.