Αναπαραγωγή των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN γίνεται σήμερα στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός  είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «Καλύτερα ο κ. Ερντογάν να προσπαθήσει να αναβιώσει την τουρκική οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του CNN Τζούλια Τσάτερλι, ο πρωθυπουργός επισήμανε για τις τουρκικές προκλήσεις ότι εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι νέα αστάθεια και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Άγκυρας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπτωματικά συνέπεσαν με τα νέα άσχημα στοιχεία για την οικονομία της Τουρκίας που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη (28/7) και επιβεβαιώνουν ότι σε πολύ κρίσιμη φάση είναι η τουρκική οικονομία και η ίδια η κυβέρνηση.

Αμφίβολο είναι αν ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορέσει να αντιστρέψει την δύσκολη κατάσταση με την οικονομία ενώ τον απασχολεί ιδιαίτερα το ενεργειακό.

«Και πάλι στόχος είναι ο Ερντογάν»

Ρεπορτάζ φιλοξενεί το CNNTurk για τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο CNN με τίτλο: «Και πάλι στόχος του Μητσοτάκη είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν: “Θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία αντί για τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις”».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, συνεχίζεται με αμοιβαία σκληρές δηλώσεις. Στις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόγραμμα που συμμετείχε χθες στο CNN International».

Και συνεχίζει: «Ο Μητσοτάκης είπε, “Το τελευταίο πράγμα που θέλουν το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είναι άλλη μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” και υποστήριξε ότι θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι όπως πιστεύει μπορούν οι δυο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τηρώντας το διεθνές δίκαιο, ο Μητσοτάκης επέκρινε επίσης ευθέως τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».