Με περίπου 20.000 μολύνσεις σε καθημερινή βάση κύλησε η εβδομάδα που μας πέρασε όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο δεν ήταν οι 136.077 νέες μολύνσεις κοροναϊού σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται αυξημένος αριθμός νοσηλειών, θανάτων και διασωληνωμένων ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον αριθμό των επαναμολύνσεων καθώς αφορούν το 19% επί του συνόλου των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, στην επιδημιολογική έκθεση για την εβδομάδα 18 έως 24 Ιουλίου που γνωστοποίησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  ανακοίνωσε σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 136.077 νέα κρούσματα, 271 θανάτους και 132 διασωληνωμένους.

Αύξηση σε τρεις δείκτες

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων και σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση θανάτων κατά 26%, διασωληνωμένων κατά 15% και νοσηλειών κατά 10%.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 399, 10% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (66.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 67 έτη και το 91.7% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 271 θάνατοι ασθενών COVID-19 (26 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 26% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.999 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εκτιμήσεις Μαγιορκίνη για την εξέλιξη της πανδημίας

Για την έξαρση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο στον αριθμό των κρουσμάτων ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε: «Η έξαρση του κοροναϊού μέσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις 04 και 05 που έχουν δημιουργηθεί» εξήγησε ο καθηγητής.

Εμβόλιο τώρα για τους άνω των 70 ετών

«Όσοι είναι πάνω από 70 ετών, πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου τώρα, γιατί μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 98% », τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τον «long covid» ο καθηγητής ανέφερε ότι για τους πολίτες που τους ταλαιπωρούν επί μακρόν τα συμπτώματα της νόσησης υπάρχουν τα ιατρεία «long covid», όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.