Με την Ευρώπη σε στάση αναμονής για τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχέση με την επανέναρξη των ροών από τον Nord Stream 1, ο ρώσος πρόεδρος διαμηνύει ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί η διαφωνία για τμήμα του αγωγού που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ροές φυσικού αερίου θα περιοριστούν σημαντικά.

Πρόκειται για την τουρμπίνα του Nord Stream η οποία βρέθηκε στον Καναδά για συντήρηση, και βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας. Εάν δεν την παραλάβει η Gazprom, τότε η σύνδεση θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς της την επόμενη εβδομάδα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, ένα άλλο τμήμα που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία πρέπει να πάει για συντήρηση, διεμήνυσε ο Πούτιν.

Όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος μετά τη σύνοδο κορυφής στο Ιράν την Τρίτη το βράδυ, «αν έρθει [η τουρμπίνα], θα λειτουργήσουν δύο. Εάν όχι, [θα λειτουργήσει] μόνο μία, άρα θα αντλούνται 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα», προσθέτοντας ότι απαιτεί να παραλάβει το εξάρτημα με όλα τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα.

Οι δηλώσεις του Πούτιν που εντείνουν την αβεβαιότητα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πυροδότησαν νέα άνοδο τιμών, με το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, να αυξάνεται κατά 4,2% στα 161 δολάρια ανά μεγαβατώρα.