Σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τελευταίο διάστημα, ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία και πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Την Πέμπτη, μάλιστα, ήταν πιο κατηγορηματικός από ποτέ, αφού υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, πως δεν ψάχνει «δημοσκοπικό ξέφωτο», καθώς και ότι η χώρα χρειάζεται πάνω απ’ όλα κυβερνητική σταθερότητα.

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και ας έχει πολιτικό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η βόμβα της απλής αναλογικής και ο παράγοντας Τουρκία»

«Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά δεν ψάχνουμε κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνουμε εκλογές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει και η βόμβα της απλής αναλογικής».

Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα πως, στο τέλος της τετραετίας, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν την σύγκριση του τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και τι πετύχε η ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή, το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής και με μία απρόβλεπτη Τουρκία, δεν θα ήταν σώφρων».

Και προσέθεσε πως για τη Νέα Δημοκρατία «το ενδεδειγμένο σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. Επιμένω πως, σε πολύ δύσκολους καιρούς, η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτό επιτυγχάνεται με μονοκομματικές κυβερνήσεις», όπως είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την οργανωμένη επιχείρηση της Τουρκίας να «πλημμυρίσει» με μετανάστες την ΕΕ, μέσω Ελλάδας, ανοίγοντας μονομερώς τα σύνορά της στον Έβρο: «Για σκεφτείτε λίγο τον Έβρο και να πρέπει να κάνουμε τηλεφωνήματα για το τι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ρόλος ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα από την… ανάποδη.

Εν ολίγοις, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή θέλει να ξεφορτωθεί μια ώρα αρχύτερα την απλή αναλογική, θα πάει σε διπλές εκλογές το φθινόπωρο, με στόχο τελικά την αυτοδυναμία και μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως όσο προκαλεί η Τουρκία του Ερντογάν και – ακόμη χειρότερα – σε περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το έναυσμα που θα δοθεί στην κυβέρνηση, προκειμένου να κηρύξει εκλογές, με το επιχείρημα του «εθνικού κινδύνου» και, φυσικά, πάντα με στόχο να φύγει από τη μέση η απλή αναλογική, με κεντρικό επιχείρημα ότι χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Όταν ο Μητσοτάκης έλεγε «Πρόθεση μου να εξαντλήσω την 4ετία, αλλά…»

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βεβαίως, και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στο Capital τον Ιούνιο, όταν έλεγε: «Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό, που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Αυτό το «ναι μεν, αλλά» του πρωθυπουργού, ο οποίος, ουσιαστικά, «πέταξε το μπαλάκι» στην αντιπολίτευση και δη την αξιωματική, άνοιξε και τον… ασκό του Αιόλου για να «αρχίσουν τα όργανα» των εκλογών.

Παρεμπιπτόντως, είναι μία από τις σπάνιες φορές που μία κυβέρνηση υπονόησε ότι θα «αναγκαστεί» να πάει σε πρόωρες εκλογές, αν δεν… «καθήσει φρόνιμη» η αντιπολίτευση.

Εξάλλου, ο ρόλος κάθε κόμματος είναι να ασκεί αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση. Και όταν πρόκειται για μία κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως αυτή της ΝΔ, και για μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει στο «τσεπάκι» τα σωματεία, για να κατεβάζει τη χώρα σε απεργίες κάθε τρεις και λίγο (σ.σ. βλέπε ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη πατρός), όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον πρωτότυπο να ζητά ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση να μην οξύνει τα πράγματα και τον «εξαναγκάσει» σε πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, βέβαια, καλό είναι – εφόσον δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης – να μην βγαίνουν οι βουλευτές της και να υποστηρίζουν το αντίθετο, δίνοντας μάλιστα και ακριβείς… ημερομηνίες.

Το προεκλογικό(;) νομοσχέδιο για ψήφο αποδήμων και έλεγχο δαπανών

Και επειδή των… φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, στις 29 Ιουνίου κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην εκλογική διαδικασία, τον έλεγχο δαπανών των κομμάτων, καθώς και την ψήφο των απόδημων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και όχι τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δίνοντάς τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγγραφής.

Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, με πιο σαφείς διατυπώσεις ως προς τα ακριβή ποσά των κυρώσεων που αφορούν κόμματα τα οποία δεν τηρούν τους κανονισμούς, είτε αυτά λαμβάνουν είτε δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, καθώς και κυρώσεις για παραβίαση των κανονισμών για τις χρηματοδοτήσεις την προεκλογική περίοδο που ισχύουν και για τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Στο τραπέζι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Για τις σκέψεις του πρωθυπουργού γύρω από τις εκλογές και τα ενδεχόμενα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο μίλησε στο Live News του MEGA η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή.

Όπως ανέφερε η ίδια, πέρα από το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας για μία ακόμα φορά ότι η απλή αναλογική αποτελεί «βόμβα στη σταθερότητα της χώρας».

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η εισήγηση θα είναι για επιστροφή στον εκλογικό νόμο που ίσχυε μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές και στον οποίο υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Τα «όπλα» του Μητσοτάκη

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες παρεμβάσεις, με τις οποίες θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, εξετάζει:

  • Το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
  • Αύξηση των συντάξεων 5% – 6%.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 751 ευρώ.
  • Πληρωμή των αναδρομικών των περικοπών επικουρικών συντάξεων και δώρων.