Κρήτη και Δωδεκάνησα θα είναι δύο βασικά πεδία όπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα δώσουν σκληρή μάχη για τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Με πιο αδύναμο το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ακόμη στο Λεκανοπέδιο, αλλά και με πιο δύσκολη τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στον μεσαίο χώρο. Αυτά όλα τα δεδομένα ή οι τρέχουσες τάσεις σκανάρονται στην Κουμουνδούρου καθώς τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό έχουν ανακινηθεί για τα καλά.

Το βέβαιο είναι πως οι «κατασκοπείες» του ΣΥΡΙΖΑ στον όμορο χώρο μπορεί να βλέπουν ένα κάποιο ρεύμα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να μη διατηρείται τόσο ψηλά, είναι όμως υπαρκτό αλλά και επικίνδυνο να διεμβολίσει τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες. Βεβαίως η Κουμουνδούρου έχει τροποποιήσει τη στρατηγική της έναντι του ΠΑΣΟΚ όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ έχει επίσης οξύνει την κριτική της στην κυβέρνηση – χθες ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «Βατερλώ στη Μαδρίτη» για τις ελληνικές θέσεις, για παράδειγμα. Διατηρεί ας πούμε τη στρατηγική του για προοδευτική διακυβέρνηση, συγκλίσεις, αλλά και με αντιδεξιά ρητορική.

Τα δε ανοίγματά του είναι αμφίπλευρα και προς το ΠΑΣΟΚ και προς την Αριστερά (κυρίως το ΜέΡΑ25) αλλά με τον εξής όρο: ότι προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη ασκεί μια νέα ιδιότυπη πίεση που εναλλάσσει το φλερτ με την κριτική. Στο πλαίσιο συνέντευξής του στη Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Αλέξης Τσίπρας είπε για παράδειγμα πως «δεν μπορούν να το ξορκίζουν, ούτε να λένε γενικόλογα «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Τι θα πει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Εγώ δεν το κατανοώ αυτό. Ενα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε μεγάλα θέματα, προγραμματικούς όρους θα συζητήσουμε». Μια εκ των πραγμάτων επιχείρηση να «πάρει σαφή θέση το ΠΑΣΟΚ», όπως τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση του πολιτικού σχεδιασμού.

Οι αγρότες

Στην Κουμουνδούρου δίνουν έμφαση στη στρατηγική ανοίγματός τους και σε κοινωνικές κατηγορίες όπου επίσης εκτιμούν πως έχει γκελ ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως ο αγροτικός τομέας (πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στους αγρότες στη Λάρισα) ή μέρος των μεσαίων. Βοηθάει τον σχεδιασμό του ανοίγματος πάντως και η ομόφωνη Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει ανοιχτά για προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά πάντα με τον όρο η Κουμουνδούρου να είναι πρώτο κόμμα. Εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούν πως για να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα εντελώς θα απαιτηθούν πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις. Παραμένει πάντα στην ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλιεύει κεντρώο κομμάτι από τη ΝΔ, αλλά δεν υποτιμούν πως παίρνει κομμάτι και δικών τους κεντρώων ψηφοφόρων σε μια συγκυρία που οι εν λόγω έχουν κρίσιμο ρόλο στην εκλογική επίδοση.

Μια ανάγνωση στον ΣΥΡΙΖΑ θέλει επίσης ένταση και focus στα πεδία όπως η ακρίβεια ή η ενεργειακή κρίση, αλλά και ολοκληρωμένη παράθεση πειστικού σχεδίου που θα ανατρέψει τις όποιες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συσπειρώσει και νέα κομμάτια. Μια παλιά λογική που αντιλαμβάνεται τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες ως απότοκο διεργασιών «απ’ τα κάτω» και όχι απλώς ως συμφωνία κορυφών. Οι περιοδείες το επόμενο διάστημα, οι ανοιχτές εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών, το σκληρό ροκ στη Βουλή (την άλλη εβδομάδα έχει προκαλέσει συζήτηση για την κοινωνική πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης) είναι – θεωρούν κορυφαία στελέχη – η καλύτερη απάντηση για το ποιος είναι προοδευτικός και ταυτόχρονα πόλος εξουσίας.