Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της δίκης με κατηγορούμενο τον προφυλακισμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη για τέσσερις υποθέσεις βιασμού έφτασε η ώρα της απολογίας του ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Το πρωί της Δευτέρας ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα σταθεί ενώπιον τακτικών δικαστών και ενόρκων και θα απολογηθεί για όσα του αποδίδονται.

Ο ίδιος, όπως είναι γνωστό, από την αρχή έχει αρνηθεί τις αξιόποινες πράξεις του βιασμού που τον οδήγησαν στο εδώλιο αλλά κατά την απολογία του θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών του δικαστηρίου και του εισαγγελέα της έδρας με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της πολύμηνης αποδεικτικής διαδικασίας που προηγήθηκε.

Τι κατέθεσαν οι τελευταίοι μάρτυρες

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ολοκληρώθηκε η κατάθεση των τριών μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου. Πρόκειται για φιλικά του πρόσωπα, τα οποία αναφέρθηκαν στον χαρακτήρα του Δημήτρη Λιγνάδη και στις αντιπαλότητες που είχαν δημιουργηθεί από συναδέλφους του.

«Τα τέσσερα χρόνια που είχαμε σχέση, ήταν πολύ χαρούμενα και δεν είχα υποστεί λεκτική ή σωματική βία. Μου φέρθηκε με μεγάλη τρυφερότητα και δεν είχα δει κανένα στοιχείο κακό και βίας. Χωρίσαμε φιλικά και όλα αυτά τα χρόνια η συμπεριφορά του ήταν άψογη» υποστήριξε χαρακτηριστικά η πρώην σύντροφός του, προσθέτοντας ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου «δεν είχε ποτέ προβλήματα με συναδέλφους του, είχε καλή συμπεριφορά. Υπήρχαν αντιπαλότητες βέβαια. Παλαιότερες σχέσεις του με πίκρα, συνάδελφοι του που ζήλευαν…».

Μάρτυρας: Κάποιοι τον φθονούσαν και ήθελαν να τον καταστρέψουν

Εισαγγελέας: Ο φθόνος τους δηλαδή έφτασε σε τέτοιο σημείο που να καταλήξουμε εδώ..

Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Αλλά είναι φθόνος επαγγελματικός και φθόνος ανθρώπων πικραμένων στον ερωτικό τομέα. Κάποιοι από αυτούς θα θέλουν να τον καταστρέψουν. Μπορεί κάτι να ξεκινάει επαγγελματικά και να προστίθενται εκεί και άτομα με ερωτικές απογοητεύσεις. Δεν έχω κάτι παραπάνω ως στοιχείο και για αυτό δεν λέω συγκεκριμένα πράγματα.

Εισαγγελέας: Γιατί ήρθατε εδώ σήμερα;

Μάρτυρας: Έμεινα άναυδη με όλα αυτά που άκουσα. Είδα ένα ποίημα δικό μου σατυρικού περιεχομένου πολύ μετά που χωρίσαμε, να αναλύεται σε πρωινή εκπομπή σα να ήταν ποίημα ανήλικου. Ήταν ένα προσωπικό μου στοιχείο που πήραν στην τηλεόραση και σε μια εφημερίδα. Ένιωσα άσχημα. Και γιατί τον παρουσίαζαν ως τέρας.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο διακοσμητής του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος ρωτήθηκε επισταμένως γύρω από τον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος του κατηγορουμένου συγκριτικά με τις περιγραφές των καταγγελλόντων. Τέλος εξετάστηκε και η οικιακή βοηθός του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία υποστήριξε πως ουδέποτε είχε δει κάποιον άλλο στο σπίτι του κατηγορούμενου εκτός από τον ίδιο. «Πήγαινα όποτε μπορούσα γιατί πήγαινα στη μητέρα του κι επειδή εκείνος δούλευε μέχρι αργά και δεν ήθελα να ενοχλώ. Κάποιες φορές ήταν εκεί. Εγώ δεν έχω δει κανέναν στο σπίτι, ούτε άνδρα ούτε γυναίκα, από το 2011 μέχρι τη μέρα που τον συνέλαβαν» κατέθεσε.