Οι υποψήφιοι βουλευτές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του μπορούν να επικοινωνούν με SMS και e-mail, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Νομοθετικό κενό

Το ΣτΕ οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, καθώς υπάρχει νομοθετικό κενό για το ζήτημα αυτό και με την απόφασή του ακύρωσε   πρόστιμα των 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τρεις υποψήφιους βουλευτές από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η Αρχή είχε κρίνει ότι τα επίμαχα SMS και e-mail των  υποψηφίων  βουλευτών, στάλθηκαν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών ,με αποτέλεσμα να παραβιάζεται ο νόμος για την  προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Και έτσι επέβαλε τα πρόστιμα.

Οι τρεις προσφεύγοντες υποψήφιοι υποστήριξαν ότι τα πολιτικά μηνύματα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος 3471/2006  περί προηγούμενης συγκατάθεσης του αποδέκτη.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον σύμβουλο Επικρατείας  Ευθύμιο  Αντωνόπουλο και εισηγήτρια την πάρεδρο Μαγδαληνή Φασιλάκη, ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής καθώς έκρινε ότι στερούνται νομίμου ερείσματος.

Συγκεκριμένα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν  ότι δεν εμπίπτει  η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006.

Παράλληλα, στις δικαστικές  αποφάσεις επισημαίνεται ότι για τον περιορισμό της, αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση .