Με ανησυχία βλέπουν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και τούτο διότι ουσιαστικά ηττημένος αυτών των εκλογών είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και μια σειρά από πολιτικοί στόχοι στους οποίους επενδύει η ελληνική κυβέρνηση όπως αυτοδυναμία, σταθερότητα, κλπ.

Καμπανάκι

Το γεγονός ότι ένας κατ’ εξοχήν φιλελεύθερος πρόεδρος είναι από τους πλέον πολιτικά αδύναμους και δυσκολεύεται να βρει έστω μέσω συνεργασιών κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα δώσει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ενώ αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναδειχτεί η Αριστερά υπό τον Μελανσόν και μεγάλη άνοδο έχει η ακροδεξιά της Λεπέν κρούουν καμπανάκι για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε ποιο μήνυμα λαμβάνει η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και εξέφρασε προβληματισμό για την άνοδο της ακροδεξιάς, μίλησε για λαϊκισμό ενώ εστίασε στις επιπτώσεις που έχουν πρωτίστως στα μεσαία στρώματα οι κρίσεις και κυρίως η ακρίβεια.

Ανατιμήσεις και μεσαία στρώματα

«Η ενίσχυση της ακροδεξιάς είναι μια εξέλιξη που πρέπει να προβληματίσει όλους. Βλέπουμε που οδηγεί ο λαϊκισμός και βλέπουμε πως πρέπει να εστιάσουμε με την πολιτική μας στην Ευρώπη, παντού, στην απάντηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του νέου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί, οι πολίτες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυρίως τα μεσαία στρώματα που βλέπουν τη ζωή τους να πιέζεται πολύ εξαιτίας των ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουνε όλες οι χώρες» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε πως «οι κρίσεις, οι προκλήσεις, τα διακυβεύματα που υπάρχουνε απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις χώρες, σταθερότητα όχι μόνο για τη διαχείριση αλλά και για την υπέρβαση της κρίσης και ελπίζουμε αυτή τη σταθερότητα να προκύψει μέσα από τη δημιουργία μιας σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης στη Γαλλία».

Ο Γιάννης Οικονόμου συμπλήρωσε πως «από την άλλη πλευρά η κυβέρνησή μας συνεχίζει τις προσπάθειες απάντησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας των εξωγενών αυτών προκλήσεων, με ειλικρίνεια, με πλήρη ενσυναίσθηση των δυσκολιών και με μέτρα που παράγουν αποτέλεσμα και που μετριάζουν το αποτύπωμα αυτών των αυξήσεων στη ζωή των ανθρώπων.

Σταθερή κυβέρνηση σε πολύπλοκο περιβάλλον

»Ταυτόχρονα αναδεικνύοντας το πόσο σημαντικό είναι μέσα σ’ αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον να έχεις μια σταθερή κυβέρνηση που να γνωρίζει ποιες πολιτικές είναι αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ταυτόχρονα να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, μια κυβέρνηση η οποία με τη διεθνή της εκπροσώπηση έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας και αντιμετωπίζει τόσο τις προκλήσεις όσο και την διαχείριση του χρόνου για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος με τέτοιο τρόπο που να παράγεται απτό αποτέλεσμα και όφελος για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Διαβάστε επίσης Δημήτρης Μαύρος: Δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος των εκλογών – Εμπλέκονται σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής

 

Επείγουσα η αλλαγή πολιτικής

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στην επί της ουσίας ήττα του Μακρόν με την έννοια της απώλειας της απόλυτης πλειοψηφίας και είναι χαρακτηριστικό το συνοπτικό tweet του Αλέξη Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας όπου χαρακτήρισε ελπίδα την ισχυρή ενίσχυση της Αριστεράς, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μελανσόν μετά το 2015 μίλησε με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο για τον Αλέξη Τσίπρα και την «κωλοτούμπα» του το 2015.

Ωστόσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει τον κίνδυνο από την ακροδεξιά αλλά και την αποχή και κάνει λόγο για αλλαγή πολιτική σε Ελλάδα, Γαλλία και παντού.

«Η ήττα Μακρόν είναι ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Ελπίδα η ισχυρή ενίσχυση της Αριστεράς. Κίνδυνος η Ακροδεξιά και η αποχή. Το μήνυμα ισχυρό και σαφές: Επείγουσα η αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κοινωνίας πριν βυθιστεί στη βαρβαρότητα. Και στη Γαλλία και στην Ελλάδα και παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η λογική του μικρότερου κακού δεν έφραξε το δρόμο στην ακροδεξιά

«Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών -με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μεγάλη αποχή- αναδεικνύει όχι μόνο την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μακρόν, αλλά και ότι διέξοδο για το γαλλικό λαό δεν μπορούν να αποτελέσουν οι εφεδρείες του κεφαλαίου, είτε μέσω της αποκρουστικής ακροδεξιάς της Λεπέν είτε μέσω της αναπαλαίωσης της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας τύπου Μελανσόν» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

«Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι η λογική του «μικρότερου κακού», που αποτέλεσε τη «σημαία» διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία, όχι μόνο δεν έφραξε το δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσε περαιτέρω» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον -κάθε φορά- κυβερνητικό διαχειριστή της. Μόνο έτσι μπορούν να ηττηθούν οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις, να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές επιλογές, να αλλάξουν πραγματικά οι πολιτικοί συσχετισμοί και -με ένα ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα- να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πορεία».

Χτύπημα στη δημοκρατία

Για τις εκλογές στη Γαλλία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε πως το αποτέλεσμα είναι «χτύπημα στη δημοκρατία» καταρχήν λόγω της αποχής.

«Είμαστε μια μέρα μετά τις εκλογές στη Γαλλία και για αυτό πρέπει να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα. Ο Εμ. Μακρόν βρέθηκε χωρίς πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται με την επικράτηση του Ζ.Λ. Μελανσόν, αν και ο ίδιος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τον κ. Τσίπρα. Επίσης, η Μ. Λεπέν που χρηματοδοτείται με τα δάνεια από τη Ρωσία επιβίωσε και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εμφανές ότι δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι το χτύπημα στη δημοκρατία, αφού ένας στους δύο Γάλλους δεν πήγε να ψηφίσει. Είναι πλέον εμφανές ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης στην Ευρώπη, ικανό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από