Ενα κινεζικό μέγα ραδιοτηλεσκόπιο ανίχνευσε σήμα από το εξώτερο Διάστημα και οι ειδικοί που το χειρίζονται έβγαλαν το συμπέρασμα ότι «πιθανώς πρόκειται για το τεχνολογικό ίχνος κάποιου εξωγήινου πολιτισμού».

Το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσω του οποίου οι Κινέζοι έπιασαν το σήμα λέγεται FAST (Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope) και θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το θηριώδες τηλεσκόπιο στο αστεροσκοπείο στο Γκουιτζού, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας, καταλαμβάνει την έκταση 40 γηπέδων ποδοσφαίρου και το πρότζεκτ δεν θα είχε υλοποιηθεί αν οι Κινέζοι δεν είχαν φροντίσει να ισοπεδώσουν ένα βουνό που… εμπόδιζε την επικοινωνία τους με τα εξωγήινα όντα.

Στις εργασίες που έχουν αναλάβει οι επιστήμονες του συγκεκριμένου αστεροσκοπείου περιλαμβάνεται και η «αναζήτηση εξωγήινης ζωής».

Το FAST είναι ενεργό από το 2016 και ήδη έχει καταγράψει δύο σήματα «βραχέων και επαναλαμβανόμενων ραδιοφωνικών μηνυμάτων που εκτιμάται ότι προέρχονται από πηγή απέχουσα τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Νωρίτερα φέτος, καταγράφηκε άλλο ένα τέτοιο σήμα. Οι Κινέζοι προβληματίστηκαν: «Εξωγήινα ίχνη ή μήπως παρεμβολές; Πρέπει να διερευνήσουμε ακόμη περισσότερο. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος» είπε ο υπεύθυνος λειτουργίας του FAST καθηγητής, o Ζανγκ Τονγκτζί.