Νόμο φτιαγμένο «όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αναφορά στην συζήτηση που είχε γίνει πέρσι «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, σημείωσε ότι ο δρόμος της πράσινης μετάφβασης είναι αναγκαίος ωστόσο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο δρόμος αυτός κοστίζει και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος, «οι μεγάλες επιχειρήσεις ή τα «κορόϊδα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Κλιματικός νόμος: Το απόγευμα η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής – Live η συζήτηση

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την κλιματική κρίση ως «μια μεγάλη ευκαιρία για να συσσωρεύσουν περισσότερα κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι ελίτ» και έκανε λόγο για ένα «νέο γύρο διαπλοκής, ενός νέου ανάλγητου και διεφθαρμένου καθεστώτος» αναφορερόμενος στα αποτελέσματα των πολιτικών της ενεργειακής μετάβασης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της θα δημιουργήσει απέχθεια στην κοινή γνώμη γιατί ταυτίζει την πράσινη μετάβαση με την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. «Ο τρόπος που νομοθετείτε σε όλους τους τομείς ευνοεί συμφέροντα παντού» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα έργα της και τα πεπραγμένα της έχει πολλαπλασιάσει την ενεργειακή ακρίβεια, και αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ χαρακτηρίζοντάς την πρωτεργάτη, πρωτοπόρο και καθοδηγητή της αιχροκέρδειας.

Παγώσατε τις ενεργειακές κοινότητες και στερήσατε από τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες τις ΑΠΕ, δώσατε βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα τις περιοχές Natura, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε παρωδία την απολιγνιτοποίηση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκτός της ενεργειακής ακρίβειας θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Νομοθετείτε τη δέσμευση της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο με αυτό τον κλιματικό νόμο» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωαμτικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην ανακύκλωση τόνισε ότι ουσιαστικά έχει παγώσει και το μόνο που κινείται είναι οι υπόνοιες για μεγάλα σκάνδαλα. Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε για πάγωμα ή συρρίκνωση του προγράμματος εξ’ οικονομώ ενώ για την ηλεκτροκίνηση μίλησε για κούφια φιέστα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε τη διαβούλευση, τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς που υπογραμμίζουν ότι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης πρέπει να είναι πολιτικές κοινωνικές δικαιοσύνης.

«Φτιάξατε ένα νόμο με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν, ένα νόμο που αποτελεί ύβρη για τις επόμενες γενιές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κληροδοτεί προβλήματα απλώς στην επόμενη κυβέρνηση αλλά στις επόμενες γενιές υποθηκεύοντας το μέλλον και την περιουσία της χώρας για την οποία όπως είναι «η περιουσία αυτής της χώρας είναι το φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό της. Δεν είναι περιουσία της χώρας οι λογαριασμοί των ολιγαρχών και οι παρασιστικές ελίτ».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο της Βουλής και την επιστολή που προ δύο μηνών του είχε αποστείλει ζητώντας τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει τον έλεγχο της διανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Και ο κ. Ανδρουλάκης είχε θέσει ως κρίσιμο ζήτημα για να ζητήσει εκλογές το θέμα της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε απάντηση από τον κ. Τασούλα «γιατί δεν μου απαντήσατε δύο μήνες; Έχετε πάρει αρνητική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη; Φοβάται κάτι από τον έλεγχο; Είναι κρίσιμο για την πορεία της χώρας το θέμα αυτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα φέρει καινούργιο κλιματικό νόμο που θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον σημερινό που θα ψηφιστεί απόψε από τη Βουλή.

Επίσης ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών – όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του». «Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Μητσοτάκης για τα χρήματα και την ολιστική αντίληψη για τη ζωή τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ότι «οι νέοι δεν θα σας αφήσουν να τους δουλέυετε. Έχουν καταλάβει ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης και θα σας δώσουν απάντηση για την ολιστική σας αποτυχία».