Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογή των 150 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης της συμμετοχής στις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος, το βλέμμα όλων στρέφεται πλέον στη σύνθεση της νέας Κεντρικής  Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όλα δείχνουν, η κυριαρχία των «προεδρικών» είναι αδιαμφισβήτητη, κρίνοντας από τα στελέχη που συγκροτούν την πρώτη δεκάδα στη νέα ΚΕ του κόμματος.

Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, καθώς η Αττική είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια, στην οποία εκλέγονται συνολικά 150 μέλη, 75 άνδρες και 75 γυναίκες – με βάση την απόφαση του Συνεδρίου, ισχύει η ισόποση εκπροσώπηση των φύλων, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν και οι ποσοστώσεις για τις συμμετέχουσες συλλογικότητες – προκύπτει «μάχη» γένους θηλυκού για την πρωτιά.

Η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, βρέθηκε στην πρώτη θέση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο την ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Γενικά, στην Αττική είναι εξαιρετικά δυναμική η παρουσία των γυναικών στην πρώτη πεντάδα, καθώς εκτός από τις Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου, καλές επιδόσεις καταγράφει και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα, πολύ ψηλά σε σταυρούς προτίμησης είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονηθέντος Νίκου Τεμπονέρα, η επιτυχία του οποίου σηματοδοτεί και το άνοιγμα του κόμματος σε φρέσκα πρόσωπα.

Πτώση για την «Ομπρέλα»

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα δείχνουν σαφή πτώση της δυναμικής των στελεχών της «Ομπρέλας», καθώς κορυφαία στελέχη της, που στο Συνέδριο του 2016 είχαν καταλάβει τις πρώτες θέσεις, υποχώρησαν στη δεύτερη δεκάδα, με αρκετούς σταυρούς διαφορά από τους πρώτους.

Με βάση τη μέχρι τώρα καταμέτρηση, κανένα στέλεχος από την «Ομπρέλα» δεν μπήκε στην πρώτη δεκάδα των υποψηφίων που εκλέγονται στην Αττική. Στη δεύτερη δεκάδα βρίσκονται στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η περιφέρεια της Αττικής θεωρούταν η πιο «δυνατή» για την «Ομπρέλα», καθώς εκεί έδιναν τη μάχη τα πιο προβεβλημένα στελέχη της.

Τα «βαριά» ονόματα στην πρώτη δεκάδα

Από τη γενιά των νεοτέρων στελεχών ξεχώρισαν στην πρώτη δεκάδα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και ο βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάδης. Επίσης, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σε καλές θέσεις εκλέγονται ο Γιάννης Μουζάλας και ο Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς και ένα απο τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, ο Γιάννης Δραγασάκης.

Εκτός από την Αττική, δυναμική παρουσία είχαν οι γυναίκες και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, με την Όλγα Γεροβασίλη να έχει καθαρή πρωτιά στην Ήπειρο και τη Θεοδώρα Τζάκρη στην Κεντρική Μακεδονία, όπου επίσης εκλέγεται η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην Πελοπόννησο πρώτος είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στην Κρήτη τις περισσότερες ψήφους πήραν ο Παύλος Πολάκης και ο Ανδρέας Ξανθός.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πρώτος είναι ο Θάνος Μωραΐτης, στη Στερεά Ελλάδα ο Γιάννης Σαρακιώτης, στη Θεσσαλία ο Άρης Αγραφιώτης, στο Βόρειο Αιγαίο ο Γιάννης Μπουρνούς και στο Νότιο Αιγαίο ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Με βάση το σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, η νέα Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 28 Μαΐου, ενώ το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ικανοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ για την  συμμετοχή

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 172.000, με την Κουμουνδούρου να σημειώνει πως έχει εξαπλασιαστεί ο αριθμός των μελών του σε σχέση με το 2019. Συνολικά, στις κάλπες προσήλθαν 152.193 πολίτες και υπέρ της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκαν οι 150.853.