Σε διπλή γραμμή, αφενός απολογισμού διακυβέρνησης με κάθε ευκαιρία στο πλαίσιο ενίσχυσης του θετικού αφηγήματος, αφετέρου προγραμματισμού επόμενων κινήσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά εκκρεμείς δεσμεύσεις – μεταρρυθμίσεις, έχει αποφασίσει να κινείται το Μαξίμου μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες. Προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος άνοιξε προχθές την τριήμερη κομματική διαδικασία στους συνεδριακούς χώρους του Metropolitan Expo, διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι σκοπεύει να τηρήσει τον λόγο του για εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας.

Κοινώς, επιμένει να ζητεί από τα στελέχη του σε κυβέρνηση και κόμμα «σκληρή δουλειά» με 12μηνο ορίζοντα, τηρώντας μια στάση η οποία κρύβει τόσο συγκεκριμένους σχεδιασμούς και πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης όσο και τις μεγάλες αγωνίες της για τις εξελίξεις στο προσεχές διάστημα. Η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παρατεταμένη εκλογολογία, την οποία τακτικά διαδέχεται και η… ανασχηματολογία, αποτυπώθηκε άλλωστε προσφάτως και off camera στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εστω και αν από πρωθυπουργικούς συνεργάτες διέρρεε «χαριτολογία» Μητσοτάκη κατά τη διατύπωση της φράσης του «να σας απαλλάξω αν θέλετε περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για τις εκλογές» προς κυβερνητικά στελέχη που έδειχναν να κατεβάζουν μολύβια με τη σκέψη σε μια αιφνιδιαστική προσφυγή σε εκλογές το φθινόπωρο. Από το πρωθυπουργικό γραφείο ζητούν οριζοντίως στην κυβερνητική μηχανή αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου για «rebound» σε όλα τα επίπεδα το συντομότερο, ιδίως μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με αυτές υπάρχει προσδοκία ότι θα «γυρίσει» σταδιακά το κλίμα πίεσης στην κοινωνία, όπως καθαρά δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αλλά και το πολιτικό κλίμα και θα διαμορφωθεί πιο καθαρός διάδρομος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά ωστόσο φαίνεται να διαμορφώνονται τέσσερις σημαντικοί… δρόμοι προς τις κάλπες. Οι δύο συνδέονται με τις άμεσες αγωνίες του Μαξίμου και οι άλλοι δύο με στρατηγικούς σχεδιασμούς του.

Οι δύο αγωνίες

Το κυρίαρχο πεδίο αγωνίας για το κυβερνητικό επιτελείο παραμένει προφανώς η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, για την οποία επίκεινται πλέον οι ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις στο τέλος του μήνα,  έπειτα από τη χθεσινή εξειδίκευση από τους συναρμόδιους υπουργούς του «εθνικού προγράμματος στήριξης». Στο Μαξίμου θεωρούν κοστολογημένο, αποτελεσματικό και δίκαιο το νέο πακέτο παρεμβάσεων, αναμένοντας πια να «μετρήσουν» την απόδοσή του και σε πολιτικό επίπεδο, με ήδη ανεβασμένους τους τόνους της πολιτικής σύγκρουσης.

Στόχος είναι εντός του Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί όλο το κεφάλαιο των κυβερνητικών μέτρων (αναμένεται το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη, για παράδειγμα) και στο φόντο της ακρίβειας να μετριαστεί το πολιτικό κόστος. Ο δεύτερος δρόμος της ανησυχίας αφορά τις εξελίξεις του καλοκαιριού – τόσο για τον τουρισμό όσο και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών -, καθώς αυτές αναμένεται ουσιαστικά να καθορίσουν την πολιτική αφετηρία του φθινοπώρου. Για τη σεζόν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα νούμερα των αφίξεων είναι ενθαρρυντικά και ασφαλής εικόνα θα υπάρχει στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ για την αντιπυρική περίοδο που έχει ξεκινήσει και επίσημα το βάρος πέφτει φέτος και στην πρόληψη (αυξημένες περιπολίες, συμμετοχή Στρατού, συνεργασία δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστών κ.ά.).

Οι δύο σχεδιασμοί

Το πρωθυπουργικό «δουλέψτε!» προς τα στελέχη του συνδέεται επιπλέον με τους στόχους του Μαξίμου τόσο για τις προοπτικές της οικονομίας όσο και για την ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού του προφίλ. Μεταξύ άλλων ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «τελευταίο κομμάτι του παζλ προκειμένου να πούμε ότι αφήσαμε οριστικά πίσω τη δεκαετή κρίση» την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, με «ρεαλιστικό στόχο» το πρώτο εξάμηνο του 2023 και με βασική προϋπόθεση τη «σταθερότητα». Ταυτόχρονα θέλει να προβάλλει το μήνυμα της συνέπειας έργου και λόγου όταν έρθει η στιγμή της κάλπης, προωθώντας «εμβληματικά» νομοθετήματα και παρεμβάσεις.

Το βάρος πέφτει, όπως λένε οι πληροφορίες, στους τομείς της Δικαιοσύνης και της Υγείας με προσπάθεια να δρομολογηθούν ως το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2023 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος, το κεντρώο κοινό που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες «περιμένει πάντα αποτέλεσμα». Μετά τις ρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σειρά θα πάρει ο νέος «νοσοκομειακός χάρτης» – η μεταρρύθμιση για τη Δευτεροβάθμια, δηλαδή. Στα κυβερνητικά έγγραφα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας χαρακτηρίζεται μακροπρόθεσμο πρόγραμμα «με ορίζοντα δεκαετίας», ενώ προωθείται η εκπόνηση ενός «Πρότυπου Σχεδίου – Εσωτερικού Κανονισμού» στο πλαίσιο ανασχεδιασμού λειτουργίας των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, σχεδιάζεται ο νέος «δικαστικός χάρτης», με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο να λέει προ ημερών ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αργή και μη ορθή απονομή της Δικαιοσύνης διασπά την κοινωνική συνοχή, κάνει τον πολίτη να μην έχει εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου και τελικά στην ίδια τη Δημοκρατία». Και ο δικαστικός χάρτης συνδέεται με έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα – πενταετίας κατά τον Μητσοτάκη – για τον οποίο προορίζονται κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.