«Σας καλωσορίζω στην Αλεξανδρούπολη όπου η παρουσίαση σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων. Η χερσόνησος έχει τη δική της θέση στη στρατηγικής της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, χτίζοντας γόνιμες εργασίες μακριά από αδιέξοδους», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο σταθμός εκπέμπει διπλό μήνυμα σήμερα. Πρώτον το ότι θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο, δεύτερον ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν νέο ρόλο.

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί και έχει φροντίσει ήδη για τη δική ενεργειακή επάρκεια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, ενώ είναι μία υψηλής τεχνολογίας κατασκευή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επισήμανε πως θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους μετόχους, καθώς «το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο».

«Η Ελλάδα στους επόμενους 20 μήνες θα μπορεί να υποδεχτεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. Αυτοί οι σταθμοί LNG μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Φυσικά επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν και προς Μολδαβία και Ουκρανία. Αυτό το πρόγραμμα δείχνει την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος αλλά και την αξία της συμπόρευσης μας και της προσήλωσης στον στόχο για τις νέες πηγές ενέργειας», ανέφερε.