Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απέστειλε επιστολή εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον προσκαλεί να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ.

Στην επιστολή, ο Πρόεδρος της Βουλής έγραψε: «Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή στη μάχη μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η Χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ:

»Εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω την τιμή να σας προσκαλέσω να μιλήσετε σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, που θα συνέλθουν στην Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ. Είναι μεγάλο προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε σε αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της ελληνικής διετίας, τον οποίο δυστυχώς έπρεπε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

»Ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι σταθερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και τις κοινές μας αξίες.  Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.  Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση.  Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά μας συμφέροντα, καθώς και προωθώντας τις κοινές δημοκρατικές αξίες μας στον κόσμο.

»Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο.  Το Κογκρέσο και η Χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

»Με τους καλύτερους χαιρετισμούς, Nάνσυ Πελόζι, Πρόεδρος της Βουλής».

Ουσιαστικά η πρόσκληση αυτή στον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να έχει δια ζώσης συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.