Μέχρι και την Ελλάδα ενδέχεται να έφτασε η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε παιδιά κι έχει προκαλέσει «παγκόσμια ανησυχία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  ΕΟΔΥ είναι σε επιφυλακή, καθώς ένας παιδίατρος ανέφερε ότι ένα παιδί που παρακολουθεί εμφάνισε συμπτώματα.

Το παιδί υποβάλλεται σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για την νέα μορφή ηπατίτιδας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες , χτες εξετάστηκαν δύο παιδιά με συμπτώματα ηπατίτιδας στο Νοσοκομείο Παίδων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται ως ύποπτα κρούσματα για το νέο σύνδρομο, καθώς πρέπει να γίνουν επιπλέον εξετάσεις.

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είχε αναφερθεί στην πιθανότητα κρούσματος ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζαούτης, τόνισε πως είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας».

Σημείωσε ωστόσο, ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα και κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάσουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων ηπατίτιδας για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Εδώ και ημέρες ανάλογα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η αιτιολογία τους.

Τα συμπτώματα

Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο του ΕΟΔΥ που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Ειδικότερα τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:

  • Ικτερος
  • Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
  • Κνησμός
  • Αρθραλγία/μυαλγία
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Εμετός ή κοιλιακό άλγος
  • Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
  • Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L