«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια γίνεται μια πολύπλευρη, πολυδιάστατη και πολυμέτωπη προσπάθεια για να αλλάξει η Αθήνα», δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης. «Και τα αποτελέσματα είναι ορατά και στις 129 γειτονιές της πόλης. Για μία Αθήνα καλύτερη, για μια ζωή καλύτερη στην πόλη, για όλους», προσθέτει χαρακτηριστικά μιλώντας στα «ΝΕΑ» και αναλύει τους μεγάλους του στόχους για τη συνέχεια.

Ανοιξε ο δρόμος για τη Διπλή Ανάπλαση, μετά το ιστορικό 68,5% των μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Ποια τα επόμενα βήματα;

Οι μπουλντόζες, εντός του έτους, θα έχουν βάλει μπρος τις μηχανές τους για τις πρόδρομες εργασίες στον Βοτανικό και πιστεύω ότι τότε θα πειστεί και ο πλέον – θα σας πω δικαιολογημένα – δύσπιστος ή καχύποπτος, πως η Αθήνα μπορεί να αλλάξει. Η απόφαση, όπως λέτε, ήταν ιστορική, διότι τόσα χρόνια και με τόσες εξαγγελίες, η Διπλή Ανάπλαση θύμιζε το Γεφύρι της Αρτας. Τώρα, επιτέλους, γίνεται πραγματικότητα. Βάσει του σχεδιασμού μας, πρώτο βήμα θα είναι, μέσα στον επόμενο μήνα, οι υπογραφές των συμβάσεων και θα ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις των έργων του γηπέδου του Παναθηναϊκού, των δρόμων, των χώρων πρασίνου και των δικτύων, στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Για το φιλόδοξο σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου δεχθήκατε σφοδρή κριτική. Τι δεν καταλαβαίνουν όσοι αντιδρούν;

Μια χαρά καταλαβαίνουν! Και εκείνοι που στηρίζουν το έργο και εκείνοι που αντιδρούν. Φλας μπακ στο 2020: Ο Μεγάλος Περίπατος ξεκίνησε συνειδητά ως ένα «ζωντανό έργο». Υιοθετήσαμε την καλή πρακτική άλλων μεγάλων πόλεων και επιλέξαμε τη διαβούλευση στην πράξη. Συγκεντρώσαμε, κυριολεκτικά, χιλιάδες παρατηρήσεις, σχόλια, προτάσεις, αλλά και αντιδράσεις – όπως αυτές στις οποίες αναφέρεστε – χαρτογραφώντας και ενσωματώνοντας τις ανάγκες και τα «θέλω» των Αθηναίων στον σχεδιασμό μας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως αυτό θα είναι συμβατό με τις αληθινές ζωές των Αθηναίων. Παράκληση για λίγη υπομονή, έως ότου περπατήσετε στη νέα κάτω Πλατεία Συντάγματος που θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα, αλλά και στη νέα Πανεπιστημίου που θα παραδίδεται σταδιακά, τους επόμενους 12 μήνες. Τότε πλέον, στα ασφαλή και ευρύχωρα πεζοδρόμια, ανάμεσα στα δεκάδες νέα δέντρα του κέντρου, θα αισθανθείτε ότι αυτή δεν ήταν – εν τέλει – μόνο αναγκαία παρέμβαση για μια σύγχρονη και φιλική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά ήταν και προφανής.

Από το προεκλογικό σας πρόγραμμα υπάρχουν δράσεις που αν και συγκαταλέγονταν στις προτεραιότητές σας δεν έχετε καταφέρει ακόμη να ξεκινήσετε;

Από εμάς δεν θα ακούσετε «δεν προλάβαμε». Παρά τις πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις. Οταν θα πλησιάζουν οι εκλογές, θα απευθύνω μια παράκληση στις Αθηναίες και τους Αθηναίους: να συγκρίνουν το πρόγραμμα που καταθέσαμε το 2019, προεκλογικά, με το έργο που ως τις εκλογές θα έχουμε υλοποιήσει. Εύκολα, θα διαπιστώσουν πως θα έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ισως να μην έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα, δεν θα υπάρχει όμως τίποτα που να μην έχει ξεκινήσει ή να μη δουλεύεται. Αυτό, θα μου πείτε, σημαίνει πως με το πέρας της θητείας μας θα ξυπνήσουμε σε μία πόλη αγγελικά πλασμένη; Προφανώς, όχι. Σημαίνει πως θα έχουμε κερδίσει όλες τις μάχες και ας τις δώσαμε όλες; Προφανώς, όχι. Σημαίνει, όμως, πως έπειτα από χρόνια σε χειμερία νάρκη, η Αθήνα «ξύπνησε» αποφασισμένη. Σημαίνει πως γίνεται μια πολύπλευρη, πολυδιάστατη και πολυμέτωπη προσπάθεια με σαφείς στόχους, με ορατά και απτά αποτελέσματα και στις 129 γειτονιές. Για μία Αθήνα καλύτερη, για μια ζωή καλύτερη στην πόλη, για όλους.

Η Αθήνα μετατρέπεται σε μια «έξυπνη» και βιώσιμη πόλη. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Ο μεγάλος στόχος μας είναι ένας, κι αυτός δεν αλλάζει. Μια εύκολη, όμορφη, ποιοτική και ασφαλής καθημερινότητα σε όλες τις γειτονιές. Δουλεύουμε μεθοδικά και επίμονα για μια Αθήνα λιγότερο σκληρή και περισσότερο ανθεκτική. Περισσότερο «έξυπνη» και λιγότερο – ας μου επιτραπεί ο όρος – «ξεροκέφαλη». Χτίζουμε με πολλά καθημερινά «μικρά», τον μεγάλο μας στόχο: Η καθαριότητα που σήμερα είναι καλύτερη από ποτέ, το φως με τα 43.500 ηλεκτροφωτιστικά που ξεκινάμε να αναβαθμίζουμε με led, το πράσινο στο οποίο έχουμε δώσει τεράστια έμφαση – από τα νέα πάρκα «τσέπης» ή τα χιλιάδες νέα δέντρα που φυτεύουμε, μέχρι τα νέα μας μεγάλα πάρκα. Αλλά και οι 1.050 δρόμοι που ασφαλτοστρώνουμε, τα 400 νέα πεζοδρόμια, οι πλατείες και οι πεζόδρομοι που αναπλάθουμε, οι δεκάδες νέες παιδικές χαρές και τα καινούργια γήπεδα, τα σχολικά κτίρια που αποκαθιστούμε, τα δημοτικά ιατρεία που εκσυγχρονίζουμε και βέβαια οι δράσεις πολιτισμού, η ψηφιακή μετάβαση του δήμου και οι νέες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι ένας μαραθώνιος που τρέχουμε με ρυθμούς σπριντ, γνωρίζοντας πως για όλα όσα έχουν γίνει, πρέπει να γίνουν άλλα τόσα και ακόμη περισσότερα.

Λόφος Στρέφη, Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος: οι Αθηναίοι θα αποκτήσουν το πράσινο που τους αξίζει;

Στον Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο εκτελούνται, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, έργα υποδομών, προστασίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ενώ στον Λόφο Στρέφη – και προσθέτω την Ακαδημία Πλάτωνα – προγραμματίζουμε ανάλογες εργασίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο στόχος μας διπλός: από τη μια να επιτελέσουν τον ρόλο τους ως μεγάλοι πνεύμονες πρασίνου για την πόλη, και εξίσου σημαντικό από την άλλη, να αποτελέσουν και πάλι, με σύγχρονους και ασφαλείς όρους, μέρος της ζωής όλων μας. Σημεία καθημερινής αποσυμπίεσης, όπου μέσα στο πράσινο, μπορούμε να απολαύσουμε όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές με την παρέα, τα παιδιά, τους τετράποδους φίλους μας ή απλώς με τον εαυτό μας.

Δηλώσατε πρόσφατα πως θα θέλατε να είστε ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο…

Το ερώτημα είναι γιατί να μη μου επιτρέπεται; Ακούστε, πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πιο προσιτός και ευέλικτος, θα έλεγα, θεσμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Και η Αθήνα, ως πρωτεύουσα, κουβαλάει την υποχρέωση να πρωτοστατήσει στη συναποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μία συνηθισμένη δικαιολογία για να μην αλλάξει κάτι, είναι το γνωστό «πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες». Αυτό είναι κάτι που βολεύει εξίσου πολιτικούς που δεν θέλουν να νομοθετήσουν και πολίτες οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και αντιλήψεις, που στέκονται εμπόδιο στη ζωή πολλών ανθρώπων. Μερικές φορές, όμως, ο μόνος τρόπος να επέλθει πρόοδος είναι η άμεση, αναπολογητική και ορμητική φυγή προς τα εμπρός.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Πόσο επηρεάζει αυτό την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα;

Τι να σας πω; Από το «παγκόσμιο» σε έναν δήμο της Ελλάδας, ίσως μοιάζει με την απόσταση του απέραντου με μια κουκίδα, του γαλαξία με ένα νετρόνιο. Επειδή, όμως, όλα συνδέονται, ιδιαίτερα στον σημερινό κόσμο, καταθέτω δύο σκέψεις, ίσως και ευκαιρίες. Η πρώτη για την ενέργεια: Για να αντέξουμε πρέπει να κόψουμε την εξάρτηση. Από τις ρίζες. Περισσότερη εξοικονόμηση, ενεργειακή αναβάθμιση, ανακύκλωση, περιορισμός των αυτοκινήτων στο κέντρο, «έξυπνα» σπίτια, «έξυπνη» πόλη. Στην Αθήνα έχουμε ήδη κάνει την αρχή, πρακτικά, όχι μόνο στα σχέδια. Η δεύτερη για την οδυνηρή ακρίβεια, που είναι απότοκο της ενεργειακής κρίσης: Εδώ, οι δήμοι χρειάζονται συνεργασίες. Σκέφτομαι, κυρίως, την αλληλοβοήθεια για να διευκολύνουμε τους δημότες μας που δεν τα βγάζουν πέρα. Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως να πρέπει να βοηθηθούν τα εργοστάσια, σε άλλες οι επιχειρήσεις τουρισμού και η εστίαση, σε άλλες οι φορείς του πολιτισμού ή απευθείας οι πλέον ευάλωτοι. Στην Αθήνα, μέσα στην πανδημία, αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι, εν τέλει, μία ευκαιρία αυτή που δίνεται στους δήμους, να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν το δικό τους κοινωνικό δίχτυ για να προστατεύσουν τους δημότες τους.