Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε υποψίες για το ενδεχόμενο οι νάρκες που βρίσκονται διάσπαρτες στη Μαύρη Θάλασσα να διοχετεύθηκαν σκοπίμως σε μια προσπάθεια να «ανοίξουν» τον δρόμο στα ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ για να εισέλθουν στα ύδατα.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Αποφάσεων και Εκτελεστικού Συμβουλίου (MKYK) του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, ο Ακάρ δήλωσε: «Έχουμε αμφιβολίες για το αν οι νάρκες αφέθηκαν σκόπιμα. Ίσως αυτές οι νάρκες να αφέθηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου με στόχο τα ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα».

Θα τηρήσουμε τους κανόνες του Μοντρέ

Ο υπουργός είπε ότι το πιθανό σχέδιο μπορεί να αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης στην Τουρκία, αλλά η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Μοντρέ – που καθορίζει το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων- , ανέφερε η Hürriyet.

«Θα τηρήσουμε τους κανόνες του Μοντρέ. Δεν θα αφήσουμε πολεμικά πλοία να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα επιτρέψουμε να εμπλακεί η Μαύρη Θάλασσα στον πόλεμο», είπε στα μέλη της ομάδας.

«Δεν γνωρίζουμε ποιος άφησε τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά το ποια χώρα τις άφησε είναι υπό διερεύνηση. Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν περίπου 400 νάρκες. Μιλήσαμε με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές αρχές, που επίσης παρακολουθούν το θέμα», δήλωσε ο Ακάρ.

Τα ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ

Κάποιοι λένε ότι ίσως οι νάρκες να έχουν αφεθεί στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο ενός σχεδίου για ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, δήλωσε ο Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι οι νάρκες αυτές συνήθως κλειδώνουν μόνες τους όταν ξεκολλούν από το σχοινί, αλλά σύμφωνα με τις αναφορές των τουρκικών υπηρεσιών τέτοιο σύστημα δεν υπήρχε στις νάρκες που κατέστρεψε ο τουρκικός στρατός. «Επομένως, θα μπορούσαν να έχουν αφεθεί έτσι επίτηδες. Το ερευνούμε», πρόσθεσε.