Με την Κύπρο και αρκετές άλλες χώρες να αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς για τον κοροναϊό, η συζήτηση μετατίθεται πλέον στο τι θα γίνει στην Ελλάδα τόσο με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όσο και με την τέταρτη δόση με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο να λέει «ευθύνη όλων μας είναι να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα στην κοινότητα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι πάνω από μία ηλικία θα πρέπει να κάνουν μία αναμνηστική δόση του εμβολίου, ιδίως αν έχουν περάσει τρεις – τέσσερις μήνες από την προηγούμενη.

«Η ανοσία πέφτει. Η αλήθεια είναι ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό εναντίον του τρέχοντος στελέχους (Όμικρον 2) από ότι ήταν έναντι του αρχικού για το οποίο σχεδιάστηκε. Παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό. Όποιος κάνει την τέταρτη δόση έχει τρεισήμισι φορές λιγότερη πιθανότητα σε σχέση με αυτόν που έχει κάνει μόνο την τρίτη δόση να νοσήσει σοβαρά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος.

Παγώνη: Αρχές Σεπτεμβρίου τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό η τέταρτη δόση. Υπάρχει η Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες τέταρτη δόση, γιατί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 70%-75%, αλλά υπάρχουν και εμβολιασμένοι με δύο και τρεις δόσεις με πολλά υποκείμενα νοσήματα», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, συνέστησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει εγκαίρως να αποφασίσει τι θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και αυξηθεί η κίνηση.

«Εκτιμώ ότι αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλους», τόνισε.