Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ξεκάθαρα, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία της Ρωσίας.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το απώτατο σημείο στο οποίο έφτασε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία, γεγονός που αντανακλά τη σημαντική αλλαγή στην αμερικανική αντιμετώπιση της Μόσχας.

Το προηγούμενο διάστημα, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η ενδεχόμενη απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία δεν ήταν στους στόχους των ΗΠΑ.

«Για εμάς, το θέμα δεν είναι η αλλαγή κυβέρνησης. Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνά», είχε δηλώσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο

Δεν πέρασε πολύ ώρα – εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν, νωρίτερα, δεν δίστασε να αποκαλέσει τον ρώσο ομόλογό του «χασάπη» – και ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου:

«Αυτό δεν πρόκειται να αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».