Σε Οδύσσεια έχει μετατραπεί η επιστροφή του έλληνα πρόξενου της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς άλλαξε κατεύθυνση το κονβόι που τον μεταφέρει από χθες, λόγω της πολύ κακής κατάστασης που επικρατεί στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μανώλης Ανδρουλάκης μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ καθώς χθες ήταν καθ’ οδόν από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια, αλλά η πόλη βομβαρδίστηκε και χρειάστηκε να τροποποιηθεί  η διαδρομή του.

H αποστολή μετακινείται με τρία μεγάλα λεωφορεία και κάποια συνοδευτικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.  Συνολικά στο κομβόι βρίσκονται περίπου 80 άτομα, κυρίως Ουκρανοί υπάλληλοι του ΟΑΣΕ και μέλη των οικογενειών τους.

Τι είπε ο πατέρας του

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης είχε αναλάβει το προξενείο μόλις δύο μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, o πατέρας του, Γιώργος ανέφερε:

«Σήμερα είμαστε ανακουφισμένοι, μας έφυγε ένα βάρος. Ο γιος μου με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ΟΑΣΕ διανυκτέρευσαν έξω από τη Ζαπορίζια, σε μια μικρή πόλη. Δε γνωρίζουμε ποια πορεία θα ακολουθήσουν. Γίνεται εκτίμηση για το προς το πού θα κινηθούν. Τα μπλόκα Ρώσων και Ουκρανών στη διαδρομή διαδέχονται το ένα το άλλο. Το κομβόι δεν είναι μεγάλο, είναι τρία λεωφορεία και κάποια ιδιωτικά αυτοκίνητα των υπαλλήλων».

«Έχουν φτάσει στη ζώνη που δουλεύουν τα κινητά. Μιλήσαμε. Είναι μια χαρά, μίλησε και με τη γυναίκα του, είναι χαρούμενος και αυτός που έρχεται. Μας έχουν πει ότι συνοδεύονται από αυτοκίνητα της αστυνομίας», πρόσθεσε.

Μέχρι αύριο βράδυ σε έδαφος της ΕΕ λέει ο Δένδιας

Στην επιστροφή του γενικού πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη από τη Μαριούπολη, αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκτίμησε πως μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ, καθώς χθες ήταν καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζiα αλλά η πόλη βομβαρδίστηκε και χρειάσθηκε να τροποποιηθεί η διαδρομή τους.

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσαν βουλευτές τής αντιπολίτευσης για το «εάν η χώρα μας προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες για τους ομογενείς» ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει και τους Έλληνες υπηκόους και την ομογένεια» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ που έγιναν στις 11, 14 και 24 Φεβρουαρίου που «ζητούσαμε να φύγουν από την χώρα», ενώ υπενθύμισε πως και ο ίδιος επισκέφθηκε τόσο τη Μαριούπολη όσο και τη Μόσχα.

Για τις επιχειρήσεις εκκένωσης

Σημείωσε ότι «μέχρι τώρα, έχουμε οργανώσει πέντε επιχειρήσεις εκκενώσεων και ελπίζουμε να καταφέρουμε και μια έκτη» και προσέθεσε πως «είναι μια τραγική στιγμή και το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι είναι να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα».

Περαιτέρω, επισήμανε πως «οι βασικές αρχές με τις οποίες κινείται η εξωτερική μας πολιτική και πορευόμαστε βασίζονται: στο ανθρωπιστικό δίκαιο, στο απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας, στη συμμόρφωση προς τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας και μεταδίδει το ΑΠΕ, «ασκεί μια ευρύτερη πολιτική, όχι εκτός των αρχών της» και επισήμανε πως είναι «προφανές ότι οι ανάγκες της χώρας σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης μεταβάλλονται, όπως έχουν αλλάξει και οι ιστορικοί μας συνομιλητές και δεν μπορεί να παραμείνει στα δεδομένα της δεκαετίας του ’80 γιατί αυτό θα ήταν μέγας στρουθοκαμηλισμός».