Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αντιμέτωπος απλώς με μια κρίση ακρίβειας αλλά με μια ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση εξαιτίας των εγκληματικών όπως είπε ευθυνών της κυβέρνησης.

Ατζαμήδες, ιδεοληπτικοί και επικίνδυνοι

«Είστε και ατζαμήδες και ιδεοληπτικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα» ήταν από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις του Αλέξη Τσίπρα όταν απευθυνόταν προς τα κυβερνητικά έδρανα και ασκούσε κριτική για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και την ακρίβεια στην αγορά ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να μην περιμένει όπως ανέφερε το Μάιο αλλά να προκηρύξει τώρα εκλογές. «Τις τελευταίες μέρες όλοι οι υπουργοί δεν ασχολούνται με τα θέματα των υπουργείων τους. Ασχολείστε με το που θα είστε υποψήφιοι στις εκλογές. Έχετε πάρει απόφαση να δραπετεύσετε. Ορίστε εκλογές. Μην περιμένετε το Μάιο, ορίστε το Μάρτιο. Αλλάξτε και τον εκλογικό νόμο. Είστε ήδη δεύτερο κόμμα. Σας εκλιπαρούμε, μην ταλαιπωρείτε τον ελληνικό λαό κάντε εκλογές νωρίτερα και λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την ανικανότητά σας και την αλαζονεία σας» κατέληξε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευθύνη και όχι δικαιολογίες και προπαγάνδα

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε γι’ ακόμα μια φορά την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση της δικαιολογίας» όπου «για όλα φταίνε οι εξωγενείς παράγοντες» κάνοντας αναφορά στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, στη διαχείριση της ακρίβειας και στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία κλπ.

«Ο πολίτης χρειάζεται μια κυβέρνηση της ευθύνης και όχι μια κυβέρνηση της δικαιολογίας και της προπαγάνδας. Δεν θα γλιτώνετε εσαεί από την επικοινωνιακή φούσκα που σας παρέχουν οι φίλοι σας και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι η αγορά και τα νοικοκυριά στενάζουν διότι το εισόδημα εξανεμίζεται την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή κυβέρνηση «συνεχίζετε το τροπάρι ότι φταίει ο Χατζηπετρής. Δεν φταίτε εσείς αλλά κάποιος άλλος».

Μέγα ατύχημα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κάκιστη -εκ του αποτελέσματος- διαχείριση της πανδημίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «το χειρότερο απ’ όλα είναι σαν να αδιαφορεί, συνεχίζοντας τις στρατηγική της σαν να μην υπήρξε πανδημία» και την κατηγόρησε για νεοφιλελεύθερες εμμονές καθώς «το μόνο σχέδιο που έχετε είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας», αφήνοντας με χιλιάδες λιγότερους υγειονομικούς τη λειτουργία του ΕΣΥ.

«Δεν είναι υπερβολή ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. Είναι μέγα ατύχημα ότι κυβερνήσατε στην πανδημία. Είστε ανίκανοι και ιδεοληπτικοί. Ακόμα και άλλη κυβέρνηση της δεξιάς δεν θα έκανε αυτό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις ιδεοληπτικές σας εμμονές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα χρήματα που έδωσε την περίοδο της πανδημίας τα έδωσε σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις χωρίς να κάνει καμία μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7,2% κάνοντας ρεκόρ 26ετίας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει καμία προβλεψιμότητα των εξελίξεων θυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης στον προϋπολογισμό έλεγε ότι θα είναι χαμηλός ο πληθωρισμός» συμπληρώνοντας ειρωνικά: «Σπουδαίος ηγέτης με μεγάλη προβλεψιμότητα».

Σχολιαστές

«Πολλοί πολίτες δεν μπορούν να θερμανθούν, δεν έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν το ρεζερβουάρ της βενζίνης στο αυτοκίνητό τους γιατί έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο και βλέπουν τρομακτική αύξηση στα κατανωλατικά προιόντα, πάνε στο σούπερ μάρκετ και φεύγουν σκυθρωποί. Οι αγρότες δεν έχουν πια κίνητρο να παράξουν. Και τι κάνετε γι’ αυτό; Τους σχολιαστές του φαινομένου;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι αρνείτε συστηματικά να μειώσει το ΕΦΚ και το ΦΠΑ.

Απαντώντας στο επιχείρημα τις κυβέρνησης ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα αν μειωθούν αυτοί οι φόροι ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη ρήτρα διαφυγής στην ΕΕ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση που δεν προχωράει σε τέτοιου είδους μέτρα.

«18 χώρες στην ΕΕ μείωσαν για όσο διαρκεί η κρίση τον ΕΦΚ. Τι περιμένετε εσείς; Γιατί δεν προχωράτε; Έχετε το θράσος να λέτε ότι θα ευνοούσατε όσους έχουν καγιέν. Δεν ντρέπεστε που τα λέτε αυτά; Που ψηφίσατε να μεταβιβάζουν αφορολόγητα στα παιδιά τους όσους έχουν δύο και τρία εκατομμύρια ακίνητα;».

Εγκλήματα και τροχονόμοι

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εγκλήματα» επιλογές της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική ενώ παρομοίασε την κυβέρνηση με «τροχονόμο των καρτέλ της αισχροκέρδιειας που έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη». «Αντί να πατάξετε στην πηγή την αισχροκέρδεια επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Ένα κομμάτι είναι τα χρήματα που δίνετε εσείς από τους ειδικούς λογαριασμούς ΑΠΕ».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ψέμα ότι ο λιγνίτης κοστίζει ακριβότερα από το φυσικό αέριο, επικαλέστηκε προτροπή της ΕΕ για επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ ζητάει διατίμηση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. «Το λέγαμε και μας ξορκίζατε ότι είμαστε ανίδεοι» είπε και μάλιστα υποστήριξε ότι σε αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις η ΕΕ θέτει ζήτημα αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος αν χρειαστεί, δηλαδή «ζητάει κρατικοποιήσεις και εσείς μας λοιδωρούσατε».

«Η κομισιόν προτείνει πλαφόν σε κάθε χώρα στην χονδρική αγορά και ο Μητσοτάκης προτείνει πλαφόν στον ενεργειακό κόμβο του ολλανδικού χρηματιστηρίου» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «διότι τα τζιμάνια της ΔΕΠΑ κάνανε μια διαπραγμάτευση με την Γκαζσπρομ και πετύχαμε να προσδέσουμε το 80% του φυσικού αερίου που εισάγουμε με τον ενεργειακό κόμβο του ολλανδικού χρηματισιτήριου». Προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με την πρότασή του ο κ. Μητσοτάκης, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ εγκάλεσε εκ νέου για επίκδυνες ιδεοληψίες την κυβέρνηση σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ.