Ωρες αγωνίας για τους Έλληνες που ζουν στη Μαριούπολη καθώς πριν λίγη ώρα ξεκίνησε η απομάκρυνση των πολιτών που ήθελαν να απομακρυνθούν από την πόλη.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής όλα εξελίσσεται ομαλά. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στην πόλη, καθώς το γενικό προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η πομπή θα μετακινηθεί από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια και από εκεί εν συνεχεία προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

H πομπή κατά πληροφορίες, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα.

To σχέδιο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα θα γίνει άνοιγμα ενός ειρηνευτικού «διαδρόμου» διαφυγής από την Μαριούπολη προς την πόλη Ζαπορίζια μια απόσταση 227 χιλιομέτρων.

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώθηκαν νωρίτερα από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει η πομπή να μετακινηθεί δυτικά προς την πόλη Ζαπορίζια και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

«Η απόφαση ελήφθη διότι υπάρχει ανακοίνωση από την Ρωσική πλευρά ότι ανοίγει έως αύριο ανθρωπιστικός διάδρομος, το οποίο σημαίνει τουλάχιστον από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την αυτοκινητοπομπή», τόνισε νωρίτερα ο Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο Έλληνας πρέσβης από την Μαριούπολη ενώ όπως είπε η απόφαση πάρθηκε αστραπιαία σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και με αρμόδιες αρχές σε άλλες χώρες.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Έχουν ληφθεί μέτρα έτσι ώστε να υπάρχει επαφή των αυτοκινήτων μεταξύ τους για να μην συμβεί κάποιο απρόοπτο. Υπάρχει νέα διαβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ενήμερες για το κομβόι από τη Μαριούπολη

«Η απόφαση ελήφθη διότι υπάρχει ανακοίνωση από την Ρωσική πλευρά ότι ανοίγει έως αύριο ανθρωπιστικός διάδρομος, το οποίο σημαίνει τουλάχιστον από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την αυτοκινητοπομπή», τόνισε ο Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο Έλληνας πρέσβης από την Μαριούπολη ενώ όπως είπε η απόφαση πάρθηκε αστραπιαία σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και με αρμόδιες αρχές σε άλλες χώρες.

«Έχει ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να μετακινήσουμε όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες», συμπλήρωσε.