Είναι το 2022 η χρονιά στην οποία θα πωληθεί μέσω δημοπρασίας η ακριβότερη φωτογραφία; Πολλοί πιστεύουν πως οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πολλές, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να το μάθουμε αφού τότε θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Christie’ s μία από τις εμβληματικότερες φωτογραφίες του Μαν Ρέι, «Το βιολί του Ενγκρ» (1924), που αναμένεται να αλλάξει χέρια σε τιμή που θα κυμανθεί από 5 έως 7 εκατ. δολάρια.

Στο από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα του Μαν Ρέι απεικονίζεται η μούσα και ερωμένη του, Κικί ντε Μονπαρνές, γυμνή, πάνω σε ένα μεταξωτό ύφασμα, με την πλάτη στραμμένη στον φακό, ένα τουρμπάνι στο κεφάλι και μακριά σκουλαρίκια στα αφτιά της. Κι ενώ η στάση της παραπέμπει στις διάσημες λουόμενες του Ενγκρ, οι δύο οπές σε σχήμα f εκατέρωθεν της σπονδυλικής της στήλης τη «μεταμορφώνουν» σε βιολί. Το πάθος του νεοκλασικού ζωγράφου για το βιολί ήταν ο λόγος που είχε καθιερωθεί η φράση «το βιολί του Ενγκρ» ως συνώνυμη του χόμπι κι ο αμερικανός φωτογράφος, ζωγράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, χαράκτης, γλύπτης, κινηματογραφιστής που προσπαθούσε να μάθει γαλλικά δίπλα στη «βασίλισσα του Μονπαρνές» δεν έχασε την ευκαιρία να εμπνευστεί από την παριζιάνικη αργκό και να μετατρέψει τη φράση σε έργο τέχνης.

Η εν λόγω εκτύπωση θεωρείται σπάνια επειδή παρήχθη απευθείας από το αρνητικό την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, το 1924 και στην οποία επενέβη ο Μαν Ρέι στον σκοτεινό θάλαμο για να προσθέσει τα δύο f, ενώ οι αντίστοιχες φωτογραφίες που ανήκουν σε συλλογές μουσείων, όπως το Κέντρο Πομπιντού και το Γκέτι, παρήχθησαν αργότερα. Το γεγονός αυτό είναι ένας από τους λόγους που αναμένεται η πώλησή της να σπάσει όχι μόνο το ρεκόρ για φωτογραφία του πολυπράγμονα ντανταϊστή και εν συνεχεία σουρεαλιστή καλλιτέχνη – σημειώθηκε το 2017 για μια πρωτότυπη εκτύπωση του έργου «Μαύρη και Λευκή» (1926) προς 3 εκατ. δολάρια από τους Christie’ s – αλλά και εν γένει του χώρου της φωτογραφίας. Το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας για φωτογραφία κατέχει ο Γερμανός, Αντρέας Γκούρσκι, του οποίου το τοπίο Ρήνος ΙΙ (1999) πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s το 2011 για 4,3 εκατ. δολάρια. «Ως φωτογραφικό έργο, είναι άνευ προηγουμένου στην αγορά», δήλωσε ο Ντάριους Χάιμς, ειδικός στη διεθνή φωτογραφία εκ μέρους των Christie’ s. «Είμαστε περήφανοι που το έχουμε στα χέρια μας».

Η φωτογραφία προέρχεται από τη συλλογή του ζεύγους Ρόζαλιντ Γκέρστεν Τζέικομπς – υψηλόβαθμου στελέχους της αλυσίδας καταστημάτων Macy’ s – και του συζύγου της Μέλβιν Τζέικομπς, που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τους κύκλους των σουρεαλιστών. Την αγόρασαν απευθείας από τον Μαν Ρέι το 1962 και είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στην αγορά.