Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι θα διώξουν από το γιγαντιαίο δίκτυο του μετρό της μεγαλούπολης τους αναρίθμητους άστεγους που επιβιώνουν μέσα σε αυτό και κατηγορούνται, εν μέρει, για την πρόσφατη αύξηση της εγκληματικότητας.

Αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού το 2020, οι δείκτες της εγκληματικότητας και της ακραίας φτώχειας αυξήθηκαν στην πόλη της Νέας Υόρκης, ειδικά στο μετρό, χωρίς πάντως να φθάσει στα επίπεδα όπου ήταν τα χρόνια του 1980 και του 1990.

Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς –αφροαμερικανός, πρώην αστυνομικός, Δημοκρατικός, αλλά κεντροδεξιός, που εξελέγη τον Νοέμβριο υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα– ανακοίνωσε πως έδωσε εντολές στις δυνάμεις της αστυνομίας και σε κοινωνικούς λειτουργούς να διώχνουν οποιονδήποτε βρίσκει καταφύγιο σε βαγόνια τρένων, στοές ή αποβάθρες.

«Το σύστημα (του μετρό) δεν το χρησιμοποιούμε για στέγη, αλλά για μετακίνηση», πέταξε ο Έρικ Άνταμς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο δήμαρχος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου και αναγκάστηκε ήδη να διαχειριστεί σειρά επιθέσεων και δολοφονιών με τη χρήση πυροβόλων όπλων, διεμήνυσε ακόμη ότι η νεοϋορκέζικη αστυνομία (NYPD) θα πατάξει τους καπνιστές και τους τοξικομανείς στο μετρό.

Στις αποβάθρες και στους συρμούς του νεοϋορκέζικου μετρό, οι υποδομές του οποίου είναι πια πεπαλαιωμένες, βρίσκουν καταφύγιο πολλοί άνθρωποι χωρίς στέγη, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να ενοχλούν, με λιγότερο ως περισσότερο επιθετικό τρόπο, τους χρήστες του, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Τα μέτρα

Προβλέπονται μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Άνταμς, όπως το να οδηγούνται άστεγοι σε κέντρα υποδοχής ή νοσοκομεία από αστυνομικούς και κοινωνικούς λειτουργούς.

Η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Κάθι Χόκουλ, διευκρίνισε από τη δική της πλευρά ότι θα ζητήσει να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής με περίπου 500 επιπλέον κλίνες στη μεγαλούπολη εννέα εκατομμυρίων κατοίκων με βαθιές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Κατά την NYPD, το 2021 διαπράχθηκαν 488 ανθρωποκτονίες στην πόλη, αριθμός ελαφρά αυξημένος από το 2020, όταν η άνοδός τους ήταν πολύ πιο δραματική (468 έναντι 319 το 2019). Παράλληλα, τα βίαια εγκλήματα στο μετρό μεταξύ του 2019 και του 2021 αυξήθηκαν κατά 25%. Όμως, το σύνολο των αδικημάτων που διαπράττονται στο μετρό δεν ξεπερνά το 2% του συνόλου στη γιγαντιαία πόλη των πέντε συνοικιών (Μανχάταν, Μπρούκλιν, Κουίνς, Μπρονξ, Στάτεν Άιλαντ).

Τον Ιανουάριο η Μισέλ Γκόου, σαραντάρα Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής, έχασε τη ζωή της όταν την έριξε, σπρώχνοντάς τη βίαια στις σιδηροτροχιές, άστεγος με ψυχιατρικά προβλήματα καθώς έμπαινε συρμός στον σταθμό της Τάιμς Σκουέαρ, στην καρδιά του Μανχάταν.