Τα ξίφη τους διασταύρωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στον απόηχο των όσων έγιναν στην κακοκαιρία «Ελπίδα». Ωστόσο, στην συζήτηση παρενέβη και ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος τόνισε ότι: «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Ενώ στον σεισμό τα καταφέρνουμε μια χαρά, έχει γίνει δουλειά στον σεισμό, στις άλλες καταστροφές δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA «Μεγάλη εικόνα», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι ο μοναδικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ έμμεσα απηύθυνε πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ.

Προηγουμένως, είχε τοποθετηθεί σε έντονο ύφος ο Βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, αντικρούοντας την κριτική που κατευθύνεται προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ υποστήριξε και την οργανωτική ικανότητα του υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο Στυλιανίδης έχει αποδείξει ότι μπορεί να οργανώσει την δουλειά, λέει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

«Θέλετε έναν Μητσοτάκη που πηγαίνει και να λέει, ΄κύριε πυροσβέστη κάνε αυτό, εσύ κάνε το άλλο’, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Αυτά που λέτε είναι μιας άλλης κατάστασης… Ο Στυλιανίδης έχει αποδείξει σε ένα επίπεδο πολύ καλό ότι μπορεί να οργανώσει αυτήν τη δουλειά. Πρέπει να την οργανώσει. Το έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Πρέπει να το αποδείξει και σε αυτήν τη δύσκολη υπόθεση. Η Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση, είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Αντίπαλος μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέει ο Σωκράτης Φάμελλος

«Για μας εμάς πρώτα από όλα αντίπαλος, και αντίπαλος της κοινωνίας, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη…Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι αντίπαλος μας. Αντίθετα, θεωρούμε ότι πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα. Θέλουμε πιο δυνατό κράτος; Ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, που θα είναι πιο κοινωνικό; Σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούμε να δώσουμε κοινές απαντήσεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουμε ευθύνη να κάνουμε προοδευτική κυβέρνηση. Μπορούμε να έχουμε μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης; Εμείς το προτείνουμε»,είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ από Κατρίνη

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άσκησε ταυτόχρονα κριτική και στην κυβερνητική πολιτική.

Είπε: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ενώ υποσχέθηκε πάρα πολλά ποντάροντας στην κόπωση και την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης, δυστυχώς για τους Έλληνες πέρασε κάτω από τον πήχη. Η αντιπολίτευση δεν προτείνει εναλλακτική. Εμείς συνεχίζουμε με σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης, κοιτάμε τα προβλήματα και τον κόσμο στα μάτια και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Αφήνουμε στην Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ να διαγκωνίζονται όπως το τελευταίο τριήμερο με άχαρο τρόπο και χωρίς ουσία».

Προσχηματική η συγνώμη της Κυβέρνησης λέει ο Καραθανασόπουλος

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και αυτό της αντιπολίτευσης για πολιτική υποκρισία, επισημαίνοντας ότι για την ανεπάρκεια ανταπόκρισης στις φυσικές καταστροφές υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των περασμένων κυβερνήσεων.

«Η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι προσχηματική. Αλλά και τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Είχαμε έναν χιονιά και είδαμε αυτά τα πράγματα. Στις πυρκαγιές καίγεται ο κόσμος. Στις πλημμύρες πνίγεται. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το έργο.”

Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας… λέει ο Λέκκας

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, τόνισε τη σημασία της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών φορέων του δημοσίου που είναι επιφορτισμένοι με την πολιτική προστασία, ενώ έδωσε τη δική του εκτίμηση για το πότε θα έχει διαμορφώσει η Ελλάδα καταρτισμένα σχέδια διαχείρισης κρίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Ενώ στον σεισμό τα καταφέρνουμε μια χαρά, έχει γίνει δουλειά στον σεισμό, στις άλλες καταστροφές δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο. Στην κουλτούρα μας είναι ο σεισμός. Έχουμε κατασκευές και έχουμε και δοκιμασμένα επιχειρησιακά σχέδια. Στα άλλα είδη καταστροφών δεν έχουμε την αντίστοιχη τεχνογνωσία…Για να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας, πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν δύο τρία χρόνια, γιατί δεν είναι μόνο το σύστημα. Το σύστημα θέλει υποστήριξη. Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα είναι το ότι δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των τριών πυλώνων. Οι πυλώνες είναι, η επιστημονική κοινότητα, οι επιχειρησιακοί φορείς και οι πολίτες. Δεν υπάρχει η αντίληψη του κινδύνου εκτός του σεισμού».