Το αμερικανικό Ναυτικό δίνει μάχη με το χρόνο για την ανάκτηση ενός μαχητικού τζετ F-35C από το βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, προκειμένου να προλάβει την Κίνα και να διασφαλίσει την άκρως απόρρητη τεχνολογία του αεροσκάφους.

Το F-35C συνετρίβη στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου  USS Carl Vinson κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας, ανακοίνωσε το Ναυτικό. Στο συμβάν τραυματίστηκαν έξι ναύτες και ο πιλότος του μαχητικού, ο οποίος πάντως χρησιμοποίησε εγκαίρως το σύστημα εκτίναξης προτού το τζετ καταλήξει στη θάλασσα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το πιο εξελιγμένο μαχητικό σκάφος των ΗΠΑ, τεχνολογίας stealth και κόστους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει άκρως διαβαθμισμένη τεχνολογία και, αν ανακτηθεί νωρίτερα από την Κίνα -όπου περιλαμβάνεται εδαφικά σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας- θα της δώσει το πλεονέκτημα πρόσβασης στα απόρρητα τεχνικά χαρακτηριστικά και την υψηλή τεχνολόγηση των Αμερικανών.

Πάνω από 10 ημέρες θέλουν οι Αμερικανοί

Σημειώνεται πως το αεροπλανοφόρο Vinson βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή, ακριβώς για να αμφισβητήσει τον εδαφικό αυτόν κινεζικό ισχυρισμό και να υπερασπιστεί τη διεθνή νομιμότητα στην ελεύθερη πλοήγηση.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Αμερικανοί θα χρειαστούν πάνω από δέκα ημέρες για να φτάσουν στο σημείο του ατυχήματος, που σημαίνει πως είναι πιθανό τα κινεζικά υποβρύχια να εντοπίσουν πρώτα το βυθισμένο μαχητικό.

«Οπωσδήποτε έχουμε επίγνωση της αξίας ενός F-35 από κάθε άποψη. Κι ενώ συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ανακτήσουμε το αεροσκάφος, το κάνουμε προφανώς με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια, αλλά σαφώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Και νομίζω πως θα σταματήσω εδώ» ανέφερε με νόημα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Πρόσεξα τα σχετικά δημοσιεύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν ατύχημα τη Νότια Θάλασσα. Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για το αεροσκάφος τους. Προτρέπουμε την εν λόγω χώρα να κάνει πράγματα που ευνοούν την περιφερειακή ειρήνη και για επίδειξη δύναμης στην περιοχή» απάντησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών,  Zhao Lijian, διαμηνύοντας πως το Πεκίνο δεν έχει φιλοδοξίες για το αμερικανικό μαχητικό.