Την εκτίμηση του πως ιός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος, παρέθεσε ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν έως και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία σημείωσε».

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.