Οι επιθέσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη πληθαίνουν και όπως φαίνεται είναι οργανωμένες. Μικροί μαθητές δέχονται άγρια χτυπήματα, επειδή όπως φαίνεται γεννήθηκαν σε μια άλλη χώρα.

Ειδικότερα νεαροί που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικιστές στοχοποιούν ανήλικους μαθητές και τους αιφνιδιάζουν.

Μαζεύονται 10 με 15 άτομα και περικυκλώνουν το θύμα τους που δεν έχει περιθώρια διαφυγής.

Οι μαρτυρίες συμμαθητών και εκπαιδευτικών έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν τα όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν στην πόλη.

Καταλήψεις σχολείων, επιθέσεις σε προσφυγόπουλα, απειλές, ξυλοδαρμοί μαθητών που δεν συμφωνούν μαζί τους, εκφοβισμός εκπαιδευτικών, είναι μόνο μερικά από όσα φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που δρουν εντός και εκτός σχολείων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σπέρνοντας τον φόβο και θέλοντας να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους.

Οι νέες καταγγελίες που φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας το grtimes.gr, είναι σοκαριστικές και αποκαλύπτουν τον τρόπο που δρα στην περιοχή η ομάδα των περίπου 15 ατόμων, που εντάσσεται στον εθνικιστικό χώρο.

Τα περισσότερα άτομα, όπως προκύπτει σχετίζονται με το ΕΠΑΛ Ευόσμου, το οποίο πρόσφατα απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα μετά το επεισόδιο με ξυλοδαρμό ατόμων που μοίραζαν έντυπο υλικό με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να καταλήξει στο νοσοκομείο.

«Κρούσματα» φασισμού στον δήμο Κορδελιού

Τα κρούσματα φασισμού αλλά και βίαιων επιθέσεων στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και στην ευρύτερη περιοχή, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες, συγκεκριμένη ομάδα που αποτελείται από περίπου 15 άτομα, φαίνεται πως δρα οργανωμένα, πραγματοποιεί επιθέσεις, απειλεί και δεν διστάζει να τρομοκρατήσει και να ξυλοκοπήσει ακόμα και ανήλικους πρόσφυγες που πηγαίνουν σε σχολεία της περιοχής.

Άνανδρη επίθεση σε 15χρονο πρόσφυγα

Μόλις λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο το σχολικών μονάδων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ένας 15χρονος πρόσφυγας μαθητής του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου πέφτει θύμα ατόμων του εθνικιστικού χώρου όταν δέχεται άγρια επίθεση με μπουνιές, κλωτσιές αλλά και σιδερογροθιά την ώρα που περιμένει το λεωφορείο μετά τη λήξη των μαθημάτων του για να επιστρέψει στη δομή Διαβατών όπου διαμένει, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο του.

«Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μεσημεριανές ώρες, μπήκαν μέσα στο σχολείο μας στο σχόλασμα κάποια παιδιά από τα ΕΠΑΛ Ευόσμου. Ήταν περίπου έξι άτομα και δεν ξέρω αν και πόσοι άλλοι περίμεναν έξω από το σχολείο. Μας είπαν ότι τα “ξένα” παιδιά, οι πρόσφυγες του Γυμνασίου τους επιτέθηκαν και ότι τους ψάχνουν. Τους ρώτησα τι έγινε και τους επιτέθηκαν τα παιδιά που πηγαίνουν Πρώτη και Δευτέρα Γυμνασίου, δηλαδή είναι μόλις 12 ετών.

Μου απάντησαν ότι «έτρεξαν πάνω μας και έριξαν τον έναν κάτω». Μετά όμως έμαθα ότι δεν είχαν διηγηθεί όλο το περιστατικό, περιγράφει καθηγήτρια του σχολείου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της για λόγους ασφαλείας.

“Είχε προηγηθεί η επίθεση από παιδιά του ΕΠΑΛ Ευόσμου σε έναν μαθητή του σχολείου μας που πηγαίνει στο Διαπολιτισμικό Λύκειο, την ώρα που περίμενε το λεωφορείο. Έπεσαν επάνω του, του έσπασαν τα γυαλιά που φορούσε και τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα περίπου οκτώ παιδιά του Γυμνασίου, 12 ετών, να βγουν για να υπερασπιστούν τον φίλο τους “, εξηγεί η εκπαιδευτικός. Η ίδια συμπληρώνει ότι, όπως πληροφορήθηκαν στη συνέχεια, στην ενέδρα που έστησαν για να ξυλοκοπήσουν τον μαθητή τα άτομα τον χτυπούσαν ακόμα και με σιδερογροθιά.