Μαζί με τα «Νέα Σαββατοκύριακο»:

Το ημερολόγιο 2022 με τα θρυλικά Αλφαβητάρια εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί, επειδή μας το ζητήσατε!

Οι αθάνατες εικονογραφήσεις του Κώστα Γραμματόπουλου, που συνόδεψαν τις μαθητικές ανησυχίες μας επί δεκαετίες στολίζουν τις σελίδες του ημερολογίου.

Ενα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις αριστουργηματικές εικόνες των βιβλίων της μεταπολεμικής Ελλάδας, που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων και έβαλαν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο!

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Η αρχή είχε γίνει με «Τα καλά παιδιά», το αναγνωστικό σε κείμενα του Επαμεινώνδα Γεραντώνη, που πρωτοκυκλοφόρησε το σχολικό έτος 1949-50. Η Αννα, ο Ρήγας και η Νίνα απευθύνονταν στoυς μαθητές μιας Ελλάδας που έβγαινε από τον πόλεμο και μετρούσε τραύματα. Η εκμάθηση της γλώσσας μεταφραζόταν σε εικόνες – εκείνες τις σπάνιες που δημιουργούσε ο ζωγράφος και χαράκτης Κώστας Γραμματόπουλος. Αυτό ήταν το «αλφαβητάρι» της νέας εκκίνησης, της προσμονής και του αγώνα για επιβίωση. Μηνύματα που άγγιζαν και έμπαιναν σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Κι ύστερα ήρθε το «Αλφαβητάριον» που κυκλοφόρησε το 1955 και διατηρήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του 1970. Μέσα από τις ιστορίες της Άννας, του Μίμη, της Λόλας, σε κείμενα των Ι.Κ. Γιαννέλλη και Κ. Σακκά, καθρέφτισε τις κοινωνικές αλλαγές στη μεταπολεμική Ελλάδα, ο πληθυσμός της οποίας μεταφερόταν από την ύπαιθρο στις πόλεις.

Χρειαζόμαστε όλοι από εποχή σε εποχή την καταφυγή στις εικόνες της παιδικής αθωότητας. Στο βλέμμα που υπόσχεται την ελπίδα, ακόμα και όταν η πραγματικότητα είναι αντίξοη.

Ευχόμαστε σε όλους περισσότερη παιδικότητα για το 2022!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από