Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cardiff μέσα στην πανδημία διαπίστωσαν ύστερα από έρευνα ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δείχνουν ομορφότεροι μέσα στην πανδημία επειδή φοράνε μάσκα και έτσι δεν φαίνεται ολόκληρο το πρόσωπο τους αλλά το μισό.

Μάλιστα η γοητεία αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα τη μάσκα που φοράει κάποιος. Έτσι για παράδειγμα είναι ομορφότερος ή ομορφότερη όποιος φοράει χειρουργική μάσκα από κάποιον που φοράει απλή υφασμάτινη.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μάικλ Λιούις μίλησε για την έρευνα στον Guardian και είπε: «Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως έχουμε συνδυάσει τις χειρουργικές μάσκες με τους γιατρούς οπότε αυτόματα γίνεται ένας συνειρμός. Σε μια περίοδο που νιώθουμε ευάλωτοι μπορεί να βρίσκουμε τη χρήση μάσκας ανακουφιστική ή ακόμα να είμαστε ασυνείδητα πιο θετικοί απέναντι σε κάποιον που φοράει μάσκα»

Η πρώτη φάση της έρευνας έγινε στη Βρετανία πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2021, όταν πλέον όλοι φορούσαν μάσκες. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ζήτησαν από 43 γυναίκες να βαθμολογήσουν από το 1 μέχρι το 10 το πόσο ελκυστικός ήταν ένας άνδρας χωρίς μάσκα.

Η μάσκα μας κάνει… ομορφότερους

Στη συνέχεια έπρεπε να βαθμολογήσουν τον ίδιον άνδρα που όμως φορούσε χειρουργική μάσκα. Και μετά πάλι τον ίδιο άνδρα που όμως φορούσε υφασμάτινη μάσκα. Η εικόνα με τη χειρουργική μάσκα πέτυχε το απόλυτο θετικό νούμερο.

«Τα αποτελέσματα διαφέρουν από την περίοδο προ πανδημίας, όταν μια μάσκα δημιουργούσε συνειρμούς που αλληλοσχετίζονταν με την αρρώστια και συνεπώς ένα αίσθημα ότι έπρεπε να αποφύγουμε το άτομο που την φοράει» συνεχίζει ο Δρ Λιούις.

Και ο καθηγητής αναφέρει: «Η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όσους φορούν μάσκα. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την εξελικτική ψυχολογία καθώς και τους λόγους για τους οποίους επιλέγουμε εν τέλει συγκεκριμένους συντρόφους. Η αρρώστια ή οι ενδείξεις αρρώστιας αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επιλογή συντρόφου. Κι ενώ παλαιότερα η μάσκα προσώπου θα ήταν μια τέτοια ένδειξη πλέον την αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά και όχι σαν μια πηγή μόλυνσης»

Παιχνίδια του μυαλού

Ο Δρ Λιουις όμως εξηγεί και μια άλλη πτυχή για το πώς η μάσκα μας κάνει ομορφότερους. Η περισσότερη γοητεία λοιπόν, πηγάζει επειδή οι μάσκες στρέφουν αμέσως το βλέμμα κάποιου σε άμεση επαφή με τα μάτια του άλλου. Επίσης ένα καλυμμένο πρόσωπο αναγκάζει τον εγκέφαλο μας να συμπληρώσει μόνος του αυτό που δεν φαίνεται και τις περισσότερες φορές η εικόνα που φτιάχνει ο εγκέφαλος είναι η ιδανική.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications. Πλέον έχει ολοκληρωθεί και η φάση β, η οποία αυτή τη φορά βάζει 43 άνδρες να αξιολογήσουν τη γοητεία γυναικών με μάσκα και χωρίς μάσκα. Τα αποτελέσματα ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί.