Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ήπια περιοριστικά μέτρα πριν από την πρωτοχρονιά άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ωστόσο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην διαταράξει την οικονομική κίνηση της αγοράς μέσα στις γιορτές.

Να γεμίσουν τα ταμεία των επιχειρήσεων μέσα στις γιορτές

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή LiveNews με το Νίκο Ευαγγελάτο τόνισε ότι «ίσως κάποια ήπια (σ.σ. μέτρα πριν την πρωτοχρονιά) θα μπορούσαν να υπάρξουν» συμπληρώντας ωστόσο ότι «γενική μας πρόθεση είναι να μην διαταράξουμε την αγορά μέχρι την πρωτοχρονιά. Έχουμε καταφέρει να την έχουμε ανοιχτή» σε σχέση με την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτό είναι «κεκτημένο» σημειώνοντας ότι «είναι κρίσιμο για τις επιχειρήσεις να έχουν γεμίσει τα ταμεία τους στις γιορτές».

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι είναι στο τραπέζι περιοριστικά μέτρα για μετά τις γιορτές στην εστίαση όπως ο περιορισμός του ωραρίου, ο περιορισμός του αριθμού των πελατών κλπ.

Το αν θα πεθάνεις από κοροναϊό ή χρεοκοπία το αποτέλεσμα είναι το ίδιο

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανησυχούμε για την επέλαση της Όμικρον στην Ευρώπη. Προφανώς σε αυτή την ανησυχία συζητούμε για διάφορα μέτρα που μπορούσαμε να πάρουμε» απορρίπτοντας ωστόσο ένα lockdown.

«Γενικό lockdown κανείς δεν θέλει στην κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν το ζητάει» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος μάλιστα έθεσε σε πρώτο πλάνο τις οικονομικές επιπτώσεις ενός lockdown καθώς όπως τόνισε «το αν θα πεθάνεις από κοροναϊό ή επειδή χρεωκόπησες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο».

Άλλο σε κλείνω και σου δίνω χρήματα και άλλο σε κλείνω και ο σώζων ευατόν σωθήτω

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις προτροπές του Δημ. Σαρηγιάννη επεσήμανε ότι «η απόφαση του lockdown δεν είναι μονο με υγειονομικά κριτήρια. Έχει πολλές διαστάσεις και ευθύνη της κυβέρνησης είναι να συνθέτει αυτές τις παραμέτρους».

Πρόσθεσε δε ότι «το lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έγινε με την υποστήριξη της ΕΕ που άνοιξε την κάνουλα των χρημάτων για να στηρίξουμε με μέτρα την οικονομία» και κατ’ αυτό τον τρόπο η οικονομική ζημιά από το lockdown ήταν διαχειρίσιμη όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι άλλο πράγμα να πεις σε μια επιχείρηση σε κλείνω και σου δίνω χρήματα και άλλο σε κλείνω και ο σώζων εαυτόν σωθήτω» ανέφερε χαρακτηριστικά γι’ αυτή τη φάση ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας γιατί τάσσεται κατά του lockdown.

Ψυχραιμία

Μάλιστα συνέστησε «ψυχραιμία» καθώς όπως είπε η κυβέρνηση δεν άφησε κανέναν μόνο του ενώ υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή, υγειονομικά, η πανδημία είναι υπό έλεγχο.

«Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν έχουμε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε αυτός ο πανικός που έβγαλε ο κ. Σαρηγιάννης δεν ισχύει στην πραγματικότητα. […] Σήμερα που μιλάμε στην Ελλαδα η πανδημία είναι υπό έλεγχο» είπε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα με την επέλαση της Όμικρον είναι άλλο ζήτημα.

Υπογράμμισε πάντως ότι η πανδημία και ο κοροναϊός είναι επικίνδυνος ωστόσο επικίνδυνη είναι η ανεργία, η ύφεση, η χρεωκοπία κλπ.