«Την Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα για ασθενείς που έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ» είπε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στην αναφορά, την οποία συντάσσει η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας, ζητείται να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

«Αντί να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες στο σύστημα, εγκαλούνται όσοι κάνουν τις καταγγελίες και η ΠΟΕΔΗΝ», τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος ανασκεύασε εν μέρει τις δηλώσεις του καθώς τόνισε ότι δεν μίλησε για «vip κλίνες ΜΕΘ» αλλά ότι «εμφανίζονται κενές κλίνες στο σύστημα και δεν καταλαμβάνονται από διασωληνωμένους ασθενείς».

«Δύο χρόνια μετά ο κοροναϊός κατατρώει 100 ανθρώπους την ημέρα. Οι νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία είναι φίσκα. Εχουμε εξαντλημένο προσωπικό μέχρι που καλύπτει τρύπες παντού δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες. Εχουμε 7.000 αναστολές και 2.000 συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν», είπε.

Στη συνέχεια πρόσεθεσε ότι: «Πάνω από 100 συνάνθρωποί μας είναι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης εφημέρευε σήμερα ως τις 8, και ήταν κάπως καλύτερη η εφημερία. Εχουν εισαχθεί 40 περιστατικά, 20 ύποπτα. Κάνουν και κάτι καλό οι καταγγελίες μας, γιατί κινούνται και τα χειρουργεία και κάποιοι ασθενείς μεταφέρονται σε θαλάμους. Εξι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους, κάποιοι πολλές ημέρες περιμένοντας ΜΕΘ. Σήμερα πάνω από 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Θα έπρεπε για κάθε θάνατο να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για αξιόποινες πράξεις».

«Ο ασθενής που χρήζει νοσηλείας στη ΜΕΘ έχει προτεραιότητα. Κάθε μέρα εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου πάνω από 40 κρεβάτια κενά, και το υπουργείο λέει ότι έχουμε πληρότητα 98%. Εχουμε ασθενείς που περιμένουν 10-15 μέρες για να μπουν σε ΜΕΘ και πολλοί χάνουν τη ζωή τους» είπε.

«Το σύστημα διαπράττει αδικήματα. Εμείς τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα και ελπίζουμε να μην ξεχαστεί το ζήτημα και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», κατέληξε.

Η πλευρά του Υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη  ο υπουργός Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφορά «αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις, για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».

«Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας», επισήμανε το υπουργείο Υγείας.

Στην αναφορά, την οποία συντάσσει τώρα η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας, ζητείται να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.