Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακουγόταν βραχνιασμένος και παραδέχτηκε ότι κρυολόγησε, προφανώς εξαιτίας ενός εγγονού του που τον κόλλησε.

Στην ομιλία που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο για την οικονομία ο Μπάιντεν ακουγόταν μπουκωμένος και έβηξε πολλές φορές. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν είναι καλά. «Είμαι καλά. Υποβάλλομαι σε τεστ καθημερινά, σε τεστ για την Covid… Αυτό που έχω είναι ένας εγγονός ενάμιση έτους που έχει κρυολογήσει και του αρέσει να φιλάει τον παππού του… είναι μόνο ένα κρυολόγημα», διαβεβαίωσε.

Τι είπε για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Αναφερόμενος στις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας ο Μπάιντεν είπε ότι θα συνεχίσει να βασίζεται στην άποψη των επιστημόνων για να αποφασίσει αν θα υπάρξουν αλλαγές. Σημείωσε ότι προς το παρόν δεν προτείνεται κάποια αλλαγή και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή.

Για την Ουκρανία

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ και ότι προωθεί μια σειρά συντονισμένων πρωτοβουλιών με στόχο να δυσκολέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να κάνει αυτό που φοβάται ο κόσμος ότι θα κάνει», δηλαδή να κινηθεί εναντίον της χώρας αυτής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Πούτιν. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν μια τηλεφωνική επαφή εντός των επόμενων ημερών.

Για το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων, ο Μπάιντεν είπε ότι θα διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα πληρώνουν μια «δίκαιη» τιμή. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η Κίνα να αποδεσμεύει ποσότητες των στρατηγικών αποθεμάτων της, αν και δεν το έχει κάνει ακόμη. Υπενθυμίζοντας την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας και της Ιαπωνίας, να αποδεσμεύσουν πετρελαϊκά αποθέματα ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, σχολίασε ότι «η Κίνα θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει περισσότερα. Δεν το έχουν κάνει ακόμα».

Αργότερα σήμερα ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα επικυρώσει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ