Η παράξενη εποχή μας έχει να δώσει ενίοτε και καλές ειδήσεις. Ιδίως στο πεδίο της οικονομίας. Η Ελλάδα γνωρίζει ένα νέο κύμα ανάπτυξης και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα παρατηρητικός για να αντιληφθεί τον κεντρικό ρόλο που έχει διαδραματίσει σε αυτή την εξέλιξη η αγορά ακινήτων. Επενδυτές και αγοραστές στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στον κλάδο, εστιάζοντας κυρίως σε περιοχές υψηλής ζήτησης, αλλά και στην ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων, κέντρων logistics, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων και κατοικιών. Με λίγα λόγια, η ελληνική οικοδομή έχει αναγεννηθεί και ανθίζει, δίνοντας αυτή τη φορά και ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας.

Ο ρόλος των μεγάλων ομίλων

Άλλη μια απόδειξη για την άνοδο που σημειώνει η αγορά ακινήτων, είναι και η εμπλοκή των μεγάλων ομίλων, που πάντα καταφέρνουν να διακρίνουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Αρκετοί από αυτούς έχουν μάλιστα προχωρήσει ήδη στην ίδρυση εταιρειών με εξειδίκευση στον τομέα των ακινήτων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή τους σε αυτόν.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Noval Property, θυγατρική της Viohalco, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει συγκροτήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρτοφυλάκια. Μια εξέλιξη που μάλλον δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει, αφού ο Όμιλος Viohalco διατηρεί κεντρική θέση στην οικονομική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, έχοντας συνδέσει το όνομά του με έργα πνοής, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Ήδη η Noval Property έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και έχει στην κατοχή της 43 ακίνητα υψηλής εμπορευσιμότητας και μεγάλης διαφοροποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Πράσινες, υπερσύγχρονες ιδιοκτησίες

Σε όλο το εύρος του χαρτοφυλακίου της Noval Property καθίσταται σαφής η επιμονή της εταιρείας στη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σίγουρα και το εντυπωσιακό κτίριο The Orbit, στη Λεωφόρο Κηφισίας. Εκτός της εντυπωσιακής του εμφάνισης που τραβά τα βλέμματα, το σύγχρονο κτίριο γραφείων είναι και πιστοποιημένα πράσινο, έχοντας κατηγοριοποιηθεί στο επίπεδο Platinum κατά LEED V4 for Core & Shell, ενώ ένα ακόμη πράσινο κτίριο γραφείων αναμένεται να αναγερθεί και στο προνομιακό οικόπεδο του παλιού εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι που επίσης έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Στη Noval Property ανήκουν επίσης – μεταξύ πολλών ακόμη – το πράσινο κτίριο γραφείων Butterfly στο Χαλάνδρι, το εμπορικό κέντρο River West στη Λεωφόρο Κηφισού, το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens και το εμπορικό κέντρο Mare West στην Κόρινθο.

Αν και δεν πρόκειται παρά για ένα μικρό δείγμα του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, σε καθένα από τα παραπάνω κτίρια είναι εμφανής η φιλοσοφία της. Στόχος της Noval Property δεν είναι απλώς η ανάπτυξη κτιρίων που ενσωματώνουν «έξυπνες» τεχνολογίες και «πράσινο» συνδυασμό, αλλά και το υψηλό αισθητικό τους αποτέλεσμα. Έτσι, τελικά καταφέρνει να αναδιαμορφώσει την ίδια την όψη της πόλης, αναβαθμίζοντας και τη δική της αξία. Ακόμη, είναι σημαντικό ότι εκτός από την υψηλή εμπορευσιμότητα των κτιρίων της, η εταιρεία φροντίζει και για τη γεωγραφική τους διασπορά, δημιουργώντας ένα «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι στις πιθανές διακυμάνσεις της αγοράς.

Αντίστοιχα, πέραν της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των επενδύσεών της, η Noval Property εξετάζει πάντοτε και την κοινωνική τους βιωσιμότητα, επιθυμώντας να συμβάλει στη δημιουργία ορθών βάσεων για τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Εκπεφρασμένο όραμα της εταιρείας, εξάλλου, είναι να λειτουργεί ως «κοιτίδα ανάπτυξης», με προεκτάσεις που ξεφεύγουν από την αγορά εντός της οποίας δραστηριοποιείται και απλώνονται στην ευρύτερη οικονομία και την αγορά εργασίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών.

Ελκυστική στους επενδυτές

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επενδυτική στρατηγική της επικεντρώνεται στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε όλους τους συμμέτοχούς της, αποτελούν κεντρικές αιτίες που η εταιρεία προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και μένοντας πιστή στο στρατηγικό και επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει, κατορθώνει να ανοίγει διαρκώς ελκυστικές προοπτικές. Δυνατά χαρτιά της η αποτελεσματική διαχείριση και περαιτέρω αξιοποίηση των ακινήτων της, η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με υψηλής ποιότητας νέα ακίνητα διάφορων εμπορικών χρήσεων και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων αξιοποίησης και ανάπλασης ακινήτων σε σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις με διεθνείς προδιαγραφές περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά της Noval Property γεμίζουν τους γνώστες του κλάδου με αισιοδοξία, καθώς είναι ενδεικτικές της ταυτότητας των εταιρειών του «αύριο», η οποία συνδυάζει την ανάπτυξη με τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία.