Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος. Τρία χρόνια από τη μέρα που ο κύριος ένοχος για τον θάνατό του, αμέριμνος, καθάριζε τα αίματα από τις πληγές του Ζακ. Τρία χρόνια χωρίς να έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα της πολύκροτης δίκης η οποία έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία από τους μάρτυρες, που βρέθηκαν μπροστά στη δολοφονία του Ζακ, ενώ «έριξαν» φως στο μένος των δραστών κατά τον ξυλοδαρμό του.

«Έλεος, θα τον σκοτώσετε»

«Η εντύπωση μου ήταν ότι τον σκότωσαν στο ξύλο. Και πολύ πιο γρήγορα θα μπορούσε να είχε φύγει από τη ζωή. Ήταν πολύ δυνατά τα χτυπήματα. Τους φώναζα ‘θα τον σκοτώσετε και επέμεναν έξαλλοι’. Αισθανόμουν ότι τον χτυπούσαν με τέτοιο τρόπο για να τον τιμωρήσουν. Ήταν η οργή…».

Αυτά ανέφερε στην κατάθεση της συνταξιούχος αστυνομικός και αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, ξετυλίγοντας το κουβάρι των όσων έγιναν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018.

«Είχε ορθάνοιχτα τα μάτια του και ήταν καρφωμένα στα δικά μου και τα χείλη του τρεμόπαιζαν» ανέφερε επίσης, περιγράφοντας τα τελευταία λεπτά ζωής του Ζακ.

Η ίδια περιγράφει ότι είδε έναν κύριο από την απέναντι πλευρά που πέταγε κάτι πάνω στη βιτρίνα. «Μου φάνηκε σαν πέτρα αλλά δεν ξέρω τι ήτανε. Με αυτό το αντικείμενο φαινόταν ότι κάποιον θέλει να βρει».

«Ο ίδιος κύριος και ένας άλλος κλωτσώντας τον τόσο δυνατά που το κεφάλι του τιναζότανε και πήγαινε πίσω. Φώναζα «έλεος, θα τον σκοτώσετε! Σταματήστε!». Πλησίασα σε απόσταση δύο μέτρων. Είδα τον πρώτο κύριο να ρίχνει μια κλωτσιά και πέφτει ένα μεγάλο κομμάτι τζάμι στο κεφάλι του νεαρού ο οποίος έπιασε το λαιμό του. Φώναζα «καρατομήθηκε!». Εγώ ούρλιαζα και έκλεισα τα μάτια. Όταν τα άνοιξα, είδα το νεαρό στο πεζοδρόμιο και αυτοί έξαλλοι έβριζαν και τον χτυπούσαν. Φώναζα εγώ. Μπροστά από εμένα ένας κύριος προσπαθούσε να τους απωθήσει και εγώ ήμουν από πίσω του. Δεν θα το ξεχάσω….».

«Δεν υπήρχε μαχαίρι»

Η ίδια μάλιστα ήταν κάθετη αναφορικά με το μαχαίρι που φέρεται ότι κρατούσε ο Ζακ Κωστόπουλος.

«Δεν είδα μαχαίρι. Τα χέρια ήταν… καταματωμένος παντού… στο κεφάλι του. Παντού αίματα. Και την ώρα που έπεσε το μεγάλο κομμάτι από τη τζαμαρία…. Και συνέχιζαν να τον κλωτσούσαν» περιέγραψε.

Ερωτώμενη πολλές φορές από την υπεράσπιση, η γυναίκα δεν άλλαξε την κατάθεση της ούτε έδειξε να έχει κάποια αμφιβολία.. «Δεν είχε μαχαίρι με τίποτα. Τα χέρια του ήταν πάνω στα τζάμια. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι κρατούσε μαχαίρι. Δεν είδα εγώ κανένα μαχαίρι» τόνισε.

Η συνταξιούχος αστυνομικός δεν μπόρεσε να διευκρινίσει κάτι περισσότερο για τη δράση των δύο κατηγορούμενων. «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος χτυπούσε περισσότερο. Πέφτανε συνεχώς κλωτσιές. Έμεινα εκεί γιατί ήθελα να τον προστατεύσω. Τον αισθανόμουν ανυπεράσπιστο».

«Τα ματωμένα δεν τα κρατήσατε;»

Ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα όταν η συνήγορος των κατηγορουμένων έφερε και έδειξε στην δικαστική αίθουσα ένα κομμάτι γυαλί, 30 εκατοστών, με την ίδια να διερωτάται «είναι θεωρείται ένα άτομο που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί σ’ αυτό το μέγεθος επικίνδυνος;».

«Απ’όλα τα ματωμένα τζάμια αυτό βρήκατε να φέρετε; Δεν είναι το αληθινό αυτό. Δεν μας σέβονται καθόλου! Ντροπή!», φώναξε η Ελένη Κωστοπούλου, με την οικογένεια να αποχωρεί από την δικαστική αίθουσα.

«Υπεύθυνοι αυτοί που τον χτύπησαν στο κεφάλι»

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 33χρονου ακτιβιστή, προσδιόρισε τα θανατηφόρα χτυπήματα στα τραύματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κεφάλι κατά την προσπάθεια του να διαφύγει μέσα από τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου.

«Αυτοί που συμμετείχαν στις κακώσεις της κεφαλής, κάποια από αυτά τα χτυπήματα είναι υπεύθυνα για το θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, τα πιο σοβαρά τραύματα που συνέβαλαν στις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου ήταν τα βαριά θλαστικά.

«Τα σοβαρότερα δεν ειναι οι εκδορές, αλλά τα χτυπήματα στο κεφάλι. Αυτά που δέχθηκε δηλαδή στο πρώτο στάδιο, κατά την έξοδό του από τη τζαμαρία. Αυτά μπορώ να συνδέσω με ασφάλεια με τον θάνατο. Το δεύτερο στάδιο, κατά τη σύλληψη του, είναι τραύματα στα χέρια και στα πόδια, είναι οι πιο ελαφρείς τραυματισμοί που υπήρχαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής, εξηγώντας ότι κάποια από αυτά τα χτυπήματα οδήγησαν στην αλληλουχία των γεγονότων.

Ο Σ. Τσαντίρης δήλωσε πως συμφωνεί με τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, ωστόσο ο ίδιος διέκρινε μία τραυματική αιμορραγία στον εγκέφαλο λόγω των χτυπημάτων.

«Θεωρώ ότι τα λακτίσματα ήταν ισχυρά, και αν δεν είχε σταματήσει η καρδιά του και πάλι δεν θα μπορούσε να πάει σπίτι του, γιατί είχε χτυπήματα στον εγκέφαλο» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι προκλήθηκε τραυματική εγκεφαλική βλάβη από τα χτυπήματα.

«Ήταν μικρή δεν μπορούσε να είναι αιτία θανάτου ακόμα, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί» εξήγησε.

Ισχαιμικό επεισόδιο ο θάνατός του

Η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου προέκυψε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο ειδικών επιστημόνων που έκανε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, κατέθεσε στο ΜΟΔ η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού επιβεβαίωσε ουσιαστικά όσα είχε υποστηρίξει προ ημερών ο συνάδελφος της, Νικ. Καλογριάς, ως προς τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που διέγνωσαν ως την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

«Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια Θεσσαλονίκη. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου» κατέθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Μαριανού, στόχος των ιατροδικαστών ήταν να κάνουν μία αναλυτική ακτινογραφία για να ελέγξουν όλα τα τραύματα που υπήρχαν, «να μην διαφύγει κάτι».

Αναφορικά δε με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης για προγενέστερη ασθένεια στο ήπαρ που συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, η ιατροδικαστής εξήγησε: «υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί όμως, καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης».

Πολιτική αγωγή: Βρήκατε κάποιο εύρημα που να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κάποιο νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του;

Μάρτυρας: Όχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορούν να ερωτηθούν ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει.

Υπεράσπιση: Υπάρχουν περιγραφές ότι το προηγούμενο βράδυ είχε έντονη εφίδρωση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωσης του Ζακ Κωστόπουλου;

Μάρτυρας: Αν δηλαδή το προηγούμενο βράδυ έπαθε έμφραγμα; Δεν βρέθηκε κάτι.