Η Εύβοια έδειξε τον δρόμο και ανέβασε τις στροφές. Από εδώ ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας τη δική του ιδιότυπη «πορεία στον λαό» που αυτή την εβδομάδα θα έχει σταθμό στην Κομοτηνή. «Είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έζησε η Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. Κυνική, χυδαία, επικίνδυνη. Ηρθε η ώρα να φεύγουν το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική του ομιλία στη Χαλκίδα και σε μια εβδομάδα σκληρού ροκ που ξεκίνησε και θα κορυφωθεί με τη συζήτηση για την πρόταση για εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις στη Βουλή, την προσεχή Πέμπτη.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως έχει φτιαχτεί ένα κρίσιμο κράμα «ανικανότητας» (π.χ. με την πανδημία) και «μεροληψίας» (π.χ. με τις ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων) που είναι και μια καλή αφορμή για πιο σκληρή αντιπολίτευση. «Και στα δύο φαίνεται μια κυβέρνηση με ολοκληρωτική αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού. Και στα δύο τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Οσα είχε πει για την ακρίβεια για παράδειγμα στη ΔΕΘ φάνηκε πόσο πίσω από τις ανάγκες ήταν. Στην πανδημία διαρκώς αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία αίσθηση της δυναμικής της κατάστασης», σημειώνει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν περνάει σε δεύτερη μοίρα η διεύρυνση του κόμματος – ένα ακανθώδες και με εντάσεις θέμα – ενώ με προσοχή διαβάζουν τις διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής που φαίνεται να επανατοποθετείται στην κεντρική πολιτική σκηνή και να διεκδικεί κομμάτι του προοδευτικού Κέντρου με αξιώσεις. «Σας καλώ όλες και όλους μαζί να δώσουμε τη μάχη να δυναμώσουμε το κόμμα μας. Να ανοίξουμε το κόμμα μας στους δημοκρατικούς πολίτες, στους δημοκρατικούς ανθρώπους σε όλους αυτούς που θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια δικαιότερη κοινωνία» – έτσι έκλεισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία του στη Χαλκίδα.

Νέα ομάδα «Σοφών»

Παράλληλα με την αντιδεξιά ρητορική που θα φουντώσει το προσεχές διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξειδικεύει τις διεργασίες του για το συνέδριο αφού άρχισαν οι πρώτες μαζώξεις των επιτροπών που εργάζονται για την κορυφαία διαδικασία (Θέσεις, Πρόγραμμα, Καταστατικό). Το επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθεί και η βασική σκέψη του Αλέξη Τσίπρα για την ομάδα «σοφών» που θα γίνουν πιο σαφείς οι ρόλοι της ενόψει και σε σχέση με το κόμμα.

Ορισμένα ονόματα που θα πλαισιώνουν το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν ήδη όπως: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Σοφία Βιδάλη, η Διάνα Βουτυράκου (ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής), ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, η πολιτική επιστήμων Ντόρα Γιαννάκη, ο Οθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αρις Καζάκος, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, η νομικός Ζωρζέττα Λάλη, ο πμότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημήτρης Πλουμπίδης, ο εκπαιδευτικός Κωστής Παπαϊωάννου, η Νατάσσα Ρωμανού που είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Νικόλας Φαραντούρης, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.