Τις πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Κηφισίας την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν τα ΜΑΤ για να διαλύσουν συγκέντρωση πυροσβεστών – οι οποίοι ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για τις εργασιακές διεκδικήσεις τους – και να παραδώσουν το ρεύμα καθόδου στην κυκλοφορία επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα, κροτίδες και εκτόξευση νερού με τον «Αίαντα», τραυματίζοντας έναν εποχικό πυροσβέστη, σχολιάζουν στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Αλέξανδρος Καραδελής και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Λαβράνος. «Συγκεντρωθήκαμε 2.000 πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα. Ενώ είχαμε ενημερώσει για τη συγκέντρωση, δεν υπήρχε Τροχαία να διώχνει τα αυτοκίνητα από παράπλευρες οδούς. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν πετάχτηκε ούτε καπάκι. Μιλήσαμε με τον υφυπουργό και δεν πήραμε καμία απάντηση. Τα αιτήματα των πυροσβεστών συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον. Δεν γίνεται να ζητάμε εξοπλισμό και ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος και να μην αξίζουμε ούτε μία απάντηση, όταν το καλοκαίρι μάς έσφιγγαν το χέρι και μας έλεγαν ήρωες. Είμαστε ήρωες όταν συμφέρει επικοινωνιακά, όταν δεν συμφέρει και ζητάμε τα δικαιώματά μας είμαστε χούλιγκαν», αναρωτιέται ο Αλέξανδρος Καραδελής.

Μας πολέμησαν με το νερό

«Εβγαλαν την «Αύρα» να μας πολεμήσουν και το νερό πήγε στο αντίθετο ρεύμα, όπου παραλίγο να γίνει τροχαίο με ένα μηχανάκι. Το παλικάρι που επισκέφθηκα στο Ιασώ ήταν ψυχολογικά συντετριμμένο. Δεν μπορούσε να μιλήσει και έκλαιγε από θυμό. Εχει ένα βαθύ πλήγμα στην παλάμη του, κοντά στα δάχτυλα, τον δείκτη και τον μέσο, σε μέγεθος κέρματος. Χρειάστηκε δύο χειρουργεία. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε επρόκειτο να του πάρουν ένα κομμάτι από το πόδι να γεμίσουν την παλάμη για να ενισχυθεί ο τένοντας ώστε να μπορεί να κουνάει τα δάχτυλα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΣΥΠ για τον 38χρονο εποχικό πυροσβέστη από το Αγρίνιο, πατέρα ενός παιδιού, που τραυματίστηκε από κροτίδα των ΜΑΤ όταν έσκυψε να μαζέψει την τσάντα του από το οδόστρωμα. Οσο για τους τέσσερις προσαχθέντες που κατηγορήθηκαν για απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών, όπως ενημερώνει ο ίδιος, αφέθηκαν ελεύθεροι και θα κληθούν σε απολογία. «Τα παιδιά αποχωρούσαν κατευθυνόμενοι δεξιά προς την άνοδο της Κηφισίας. Εκεί μια ομάδα ΜΑΤ τούς λέει «φύγετε γιατί θα συλληφθείτε, πηγαίνετε από την κάθοδο». Ακολούθησαν τις οδηγίες και στα 20 μέτρα τούς συνέλαβε μια άλλη ομάδα. Οταν ρώτησαν «τι κάναμε;», τους είπαν «εντολές από το Κέντρο»».

Τη λύπη του για την επίθεση ενστόλων εναντίον ενστόλων εκφράζει μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ» και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΥΠΣ. «Εμείς αγωνιζόμαστε – και με τον κ. Χαρδαλιά είχαμε φτάσει πολύ κοντά – ώστε τις 4.000 ελλείψεις που έχουμε στο Σώμα (2.000 συνταξιοδοτήσεις συν την απορρόφηση 400 ατόμων σε νέες δομές και 600 στα αεροδρόμια της Fraport) να τις μετατρέψουμε σε 4.000 κενές θέσεις οργανικές για να πείσουμε την κυβέρνηση να κάνει 4.000 προσλήψεις. Οι εποχικοί πυροσβέστες είναι 2.300 νέα παιδιά που θέλουν να οργανώσουν τη ζωή τους. Την Παρασκευή μια αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον κ. Τουρνά, όπου δεν τύχαμε της καλύτερης υποδοχής. Ο υφυπουργός ήταν ενοχλημένος γιατί μπορεί να είχε γίνει δέκτης παραπόνων για το κλείσιμο του δρόμου. Εμείς γνωρίζουμε πόσο δύσκολο σημείο είναι η Κηφισίας και κάναμε συνέχεια εκκλήσεις να ανοίγει δίοδος για τα ασθενοφόρα. Αλλά ήρθε τόσος κόσμος, που αναγκαστικά έκλεισε το ένα ρεύμα. Ζητάμε συγγνώμη, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Αν η μόνη πρόκληση για να αναγκαστούν τα ΜΑΤ να χρησιμοποιήσουν τον «Αίαντα» και να ρίξουν δακρυγόνα και κρότου – λάμψης ήταν το κλείσιμο του δρόμου, πραγματικά με λυπεί. Τώρα, αν δόθηκαν εντολές από ανωτέρους για επέμβαση και υπέρμετρη χρήση βίας, δεν το γνωρίζω. Ως εικόνα ήταν πολύ άσχημη. Τον Αύγουστο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρό μας και δεσμεύτηκε για έμπρακτη στήριξη των πυροσβεστών. Δεν το ζητήσαμε εμείς από μόνοι μας. Αν δεν πληρωθούμε και φέτος ύστερα από αυτό το καλοκαίρι, πότε θα πληρωθούμε; Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, ο πυροσβέστης έχει χορτάσει από αυτά…».