Με το διμέτωπο πανδημίας και ακρίβειας να δοκιμάζει τα διαχειριστικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης και ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους μπροστά σε δυσκολίες  – ένα από τα βασικά αφηγήματα της ΝΔ -, το Μαξίμου ξεδιπλώνει στο επόμενο διάστημα συγκεκριμένη στρατηγική και στο πλαίσιο αυτής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει τις εξόδους του από το πρωθυπουργικό γραφείο για προορισμούς εντός ή εκτός συνόρων.

Προφανώς υπάρχει αγωνία να δίνεται όσο το δυνατόν πιο θετικό αποτύπωμα προς τους πολίτες, χωρίς εικόνα εγκλωβισμού σε κρίσεις που προκαλούν πιέσεις, ανοίγουν αντιπολιτευτικά πεδία δράσης και απειλούν με βαθύτερη κυβερνητική φθορά. Η κυβέρνηση από τη μία επιμένει να «κοιτάζει» προς τα εμπρός εξού και οι διαρκείς δημόσιες αναφορές στην κοινωνική στήριξη «όπου χρειάζεται», στις προοπτικές ανάπτυξης, σε ορατές αλλαγές στην καθημερινότητα, στις επενδύσεις, στη διαδικασία αντιστροφής του brain drain, σε «τολμηρές αποφάσεις» για θέματα που αγγίζουν και τις επόμενες γενιές κ.ο.κ.

Από την άλλη θέλει να δείχνει ότι έχει «απαντήσεις» στις ανασφάλειες των πολιτών, προχωρώντας στον σχεδιασμό της και τηρώντας δεσμεύσεις. Αυτά διαπερνούν και το πρόγραμμα στοχευμένων περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παίρνει πάνω του – όπως έχει κάνει στο παρελθόν – τον στόχο μεταφοράς των κυβερνητικών μηνυμάτων στις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικού επιπέδου δράσεις παραμένουν ψηλά στις πρωθυπουργικές προτεραιότητες, καθώς στον πυρήνα του Μαξίμου θεωρούν ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Μητσοτάκη παραμένει ισχυρό σε σύγκριση με εκείνο των πολιτικών αντιπάλων του και πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση τις βασικές κατευθύνσεις διακυβέρνησης.

Πράσινα νησιά

Το επιχείρημα ότι η χώρα έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές και προφίλ αξιοπιστίας βρίσκεται στις αποσκευές του Μητσοτάκη σε κάθε ταξίδι του, όπως προκύπτει και από τα χθεσινά μηνύματά του από τη Ρόδο και κυρίως από τη Χάλκη, που σηματοδοτεί και επίσημα την αφετηρία της πρωτοβουλίας GR-eco Islands ως το πρώτο μικρό και μη διασυνδεμένο νησί που μετατρέπεται σε πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Στην εκδήλωση έγινε παράδοση συγκεκριμένων έργων (φωτοβολταϊκό πάρκο, ηλεκτρικά οχήματα σε Αστυνομία, Λιμενικό και Δήμο Χάλκης, συστήματα δημόσιου φωτισμού κ.ά.) ενώ η περιοδεία περιελάμβανε και έργα υποδομής (το λιμάνι Ρόδου, στο ιστορικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στο νησί). Αυτά θα κυριαρχούν και στα επόμενα ταξίδια. Αλλωστε κυρίαρχο «όχημα» αποτελεί το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που ο Μητσοτάκης θέλει να παρουσιαστεί σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

Τα προσεχώς

Η Βόρεια και η Δυτική Ελλάδα είναι στα… προσεχώς για τον Πρωθυπουργό, που κατά πληροφορίες προγραμματίζει άμεσα την επόμενη περιοδεία και πάλι με αναπτυξιακή χροιά και ενόσω είναι κλεισμένα ταξίδια και στο εξωτερικό στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το βάρος πέφτει συγκεκριμένα στα επενδυτικά πρότζεκτ της Microsoft, αφενός στα data centers στην Ανατολική Αττική αφετέρου στη χορηγία για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην Ηλεία θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός για τα αποκαλυπτήρια όσων ετοίμασε ο τεχνολογικός κολοσσός και τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπραντ Σμιθ στη Νέα Υόρκη. Οι κυβερνητικές προτεραιότητες μεταξύ άλλων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και για τον διακηρυγμένο στόχο της απολιγνιτοποίησης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες περιοδείες.

Παρίσι, Λονδίνο, Ρότερνταμ

Προηγείται πάντως το… πρόγραμμα εξωτερικού και, έπειτα από τις ΗΠΑ, το Ριάντ και τη Γλασκώβη, η μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Παρίσι την ερχόμενη Παρασκευή κατόπιν πρόσκλησης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη διάσκεψη για τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει ένα σερί σε Λονδίνο και Ρότερνταμ. Οι επαφές του Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον και επενδυτές στη βρετανική πρωτεύουσα θα έχουν και άρωμα οικονομίας, ενώ στην Ολλανδία θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος με συζητήσεις για ζητήματα θέσεων και αρχών ενόψει της εκλογής νέου προέδρου τον Απρίλιο του 2022 στη Βιέννη.