Σφοδρή κριτική δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την τουρκική αντιπολίτευση και ΜΜΕ της χώρας, για την «αποτυχία» στην απόκτηση των F-35 από τις ΗΠΑ.

Με φόντο την επίσκεψη του τούρκου προέδρου του στη Ρώμη όπου είχε συναντήσεις με τον Μανουέλ Μακρόν και τον Τζο Μπάιντεν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπ. Λαϊκού Κόμματος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «ρεζίλεψε» την χώρα του: «Λένε κάποιοι ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης ο Ερντογάν, αλλά γίναμε ρεζίλι με τα χρήματα μας για τα F35», δήλωσε.

«Φιάσκο»

Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική έρχεται και από τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον τηλεοπτικό σταθμό FOX να κάνει λόγο για φιάσκο άνευ προηγουμένου σχετικά με τα F-35: «Παραλάβαμε τα S-400 τα οποία δεν χρησιμοποιούμε και χάσαμε τα f35, στα οποία ημάσταν και συμπαραγωγοί. Αυτό που συνέβη είναι το μεγαλύτερο φιάσκο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι, μονοπωλεί η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, μετά και την «γκρίνια» του Ερντογάν για την αμερικανική βάση στον Έβρο. «Η βάση της Αλεξανδρούπολης ενοχλεί τον Τουρκικό λαό» γράφει χαρακτηριστικά η Sabah, ενώ η φιλοκυβερνητική Yeni Safak στο πρωτοσέλιδο της παρουσιάζει το «ζήτημα της Αλεξανδρούπολης». Η ενόχληση αφορά το γεγονός ότι οι  Αμερικανοί πηγαίνουν σε ένα σημείο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο βέβαια ανήκει στην ελληνική περιφέρεια.