Το τέταρτο κύμα του κοροναϊού μπαίνει δυναμικά στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας.

Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος συμμετείχε και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες και την ΚΕΔΕ.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, ενώ ο αριθμός των θανόντων και των διασωληνωμένων δοκιμάζει εκ νέου τα όρια του ΕΣΥ. Σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός κρουσμάτων θα καταγράψει νέο αρνητικό ρεκόρ.

Ειδικότερα έως και 5.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλλου, ενώ αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Στη σκιά της αναζωπύρωσης της πανδημίας, έχουν επιστρέψει στο «τραπέζι» των ειδικών οι συζητήσεις για νέα μέτρα που θα αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και τη διασκέδαση ώστε να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και ότι όντως ανήκουν στους πελάτες που εισέρχονται κλειστούς χώρους.
  • «Σαφάρι» ελέγχων στους μικτούς ανοιχτούς χώρους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις με νάιλον μετατρέπονται σε εσωτερικοί.
  • Αύξηση των rapid test από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πάντα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
  • Συνεχίζεται παράλληλα η «μάχη» της πειθούς για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων.

Ακόμα ενισχύεται με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα το δημόσιο σύστημα Υγείας με τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων αναγκών.