Υπάρχουν στιγμές στη ζωή των ανθρώπων που το παρελθόν τους, συμπιεσμένο σε εικόνες βαθιά πίσω στη μνήμη, ξεχύνεται μπροστά στα μάτια τους. Ο,τι αντικρίζει το βλέμμα τους εκείνη τη στιγμή, θολώνει.

Είναι ένα βίωμα γνώριμο σε όσους έχουν την ατυχία να συμβιώνουν για χρόνια με κάποια σοβαρή ασθένεια, είτε είναι καρδιά, είτε καρκίνος. Χτυπάει η καρδιά μπροστά στο φόβο εκείνου που έρχεται και αποσυμπιέζεται το κλειστό κουτί της μνήμης. Είναι εκείνες οι στιγμές, που αν μπορούσες να επέμβεις, θα διάλεγες να δεις τις ζωές των ανθρώπων που αφήνεις πίσω σου, την πορεία τους στο μέλλον, παρά τη γραμμική αφήγηση της δικής σου που αρχίζει να σκορπά  σαν αστερόσκονη.

Στην κινούμενη άμμο

Στα 57 χρόνια ζωής, η καρδιά της Φώφης, χτύπησε αρκετές φορές, όχι γιατί ζύγωνε το βουητό που θα άνοιγε το κουτί με τις μνήμες αλλά επειδή στην κινούμενη άμμο που ισορροπούσε, με την  αγωνία για τα τρία παιδιά που θα έπρεπε να μεγαλώσουν, για το κίνημα που έπρεπε να οδηγήσει ξανά στο ανοιχτό πέλαγος, οι Συμπληγάδες πολλές φορές στένευαν.

Ηταν τότε που η πολιτική αντιπαράθεση έπαιρνε φωτιά, που η αντίδραση έπρεπε να είναι μεγάλη και αποφασιστική, που οι αντίπαλοι στα παρακείμενα έδρανα ξιφουλκούσαν, που εκείνοι που κάποτε ακολουθούσαν κοιτούσαν σαν να σε έβλεπαν για πρώτη φορά, λόγια που δεν έβρισκαν ανταπόκριση, λόγια παρηγοριάς από συντρόφους ότι θα πιστέψουν κι άλλοι σε αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είναι σωστό…

Και τότε, κάποιες ελάχιστες φορές η Φώφη σταματούσε, ελάχιστα δευτερόλεπτα, την ώρα που έπρεπε να δώσει την απάντηση, όμως αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα έμοιαζαν λεπτα, με τα μάτια όλων σταμμένα πάνω της. Με το ένα χέρι ελάχιστα μπροστά από το σώμα, τα πράγματα θόλωναν και η καρδιά άρχιζε να χτυπά σα να έδινε ζωή σε εκείνο μέσα της που ήξερε πως ποτέ δεν είχε πεθάνει.

Συνέχονται και συγχέονται οι εικόνες του σπιτιού πίσω, του αγώνα μπροστά, της χώρας πιο μακριά, και τώρα τι κάνουμε (;), τα ρούχα όμως δεν έχουν αστερόσκονη, ο ήλιος είναι στη θέση του, το χέρι άρχισε να δίνει τον τόνο στον λόγο, κοφτερό και σαφή, αληθινό.

Μόνη στο δρόμο

Και έτσι πορεύτηκε 57 χρόνια η Φώφη Γεννηματά, στο μονοπάτι που επιφυλάσσει η μοίρα των μαχητών, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου που πλέον κατάλαβε ότι η στιγμή της τελευταίας μάχης είχε φτάσει, χωρίς προειδοποίηση, επώδυνα, και εκείνη αποφάσισε ότι δεν θα παραδοθεί χωρίς αντίσταση. Αυτά τα 24, προετοίμασε την οικογένειά της, τους στενούς φίλους τους συνεργάτες, γιατί ο δρόμος που θα βάδιζε χωρούσε μόνο εκείνη, και άρχισε να βαδίζει πάνω του κοιτώντας ψηλά, με αξιοπρέπεια.

Το άφησε το τιμόνι αλώβητη από πάθη, μικρότητες, δεύτερες σκέψεις, κίβδηλα λόγια, το άφησε έτσι όπως εκείνο το μεσημέρι το κράτησε στα χέρια της. Δεκατρείς μέρες μετά, όλα έτρεξαν με μεγάλη ταχύτητα, τόσο γοργά που κανείς δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Και έφυγε από τη ζωή συγκρατώντας την εικόνα των ανθρώπων που αγαπούσε και των οποίων το είδωλο δεν θόλωσε μόλις άνοιξε το κουτί και σκόρπισαν οι εικόνες των πρώτων χρόνων της ζωής της. Ολης τής ζωής της.

Χωρίς γονείς

Δεν ήταν 20 χρονών όταν η μητέρα της Κάκια, διαγιγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. Λίγα χρόνια αργότερα, μαθαίνει το ίδιο για τον πατέρα της, τον Γιώργο. Οι γονείς της  πέθαναν με διαφορά 7 μηνών. Τους είχε χάσει και τους δύο σε ηλικία 30 ετών.

Τον πρώτο της γάμο τον έκανε σε ηλικία 22 ετών με τον Αλέξανδρο Ντέκα με τον οποίο απέκτησε την Αιμιλία. Και αυτό παρά τις αντίθετες διαγνώσεις των γιατρών που της είχαν πει ότι δε θα αποκτήσει παιδιά. Το δεύτερο γάμο της τον έκανε με τον οδοντίατρο, Ανδρέα Τσούνη, το 2003 και μαζί του απέκτησε άλλα δύο παιδιά.

Λουλούδια λευκά στο έδρανο της Βουλής που ήταν η θέση της, ξετυλίχτηκαν μάυρα πανιά στο ιστορικό κτήριο της Χαριλάου Τρικούπη, βαθιά συγκίνηση και θλίψη σε όλη τη χώρα, κανείς δεν πίστεευ ότι το τέλος θα ερχόταν τόσο γρήγορα. Εκεί όμως οδηγεί το μονοπάτι των μαχητών και μένει η ανάμνηση και η παρακαταθήκη που διδάσκει ότι καμία μάχη για τη ζωή δεν είναι χαμένη, είναι η πιο μεγάλη μάχη, το πιο μεγάλο αγαθό ακόμη και την ώρα που κάνεις το τελευταίο βήμα στο μονοπάτι.

Η Φώφη Γεννηματά κουβαλούσε ένα όνομα βαρύ, αυτό του αείμνηστου πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον χώρο της κεντροασριστεράς πρωταγωνιστώντας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πορείας του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι ευθύνες

Δε φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούσαν, ίσως μερικές φορές και ακόμα περισσότερες. Άλλωστε δίπλα στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ήξερε πως η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη.

Διαβάστε επίσης: Συγκινητικές στιγμές στη Βουλή – Βουλευτές αγκαλιασμένοι θρηνούν για τη Φώφη Γεννηματά

Διαβάστε επίσης: Εθνικό πένθος για τη Φώφη Γεννηματά την Τετάρτη, ημέρα της κηδείας

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους στην Αθηνά  το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Αθηνών όπου οργανώθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη της εμφάνιση στην πολιτική σκηνή ήταν στις εκλογές του 2000. Εκλέγεται πανηγυρικά στη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνων. Είναι Μόλις 36 ετών.

Δυο χρόνια μετά έχει μπροστά της άλλη μια μεγάλη πρόκληση. Η Φώφη Γεννηματά διεκδικεί την Υπερνομαρχιά Αθηνών – Πειραιώς. Κάποιοι θεωρούν ότι δε θα τα καταφέρει. Για άλλη μια φορά τους διαψεύδει και εκλέγεται πρώτη με μεγάλη διαφορά.

ΠΑΣΟΚ

Τον Οκτώβριο του 2009, αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Στις 26 Μαρτίου 2012, ύστερα από απόφαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.

Στις 15 Ιουνίου του 2015, εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς γεννιέται η «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Τον Ιούλιο του 2017, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ανακοινώνει  τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλαδα.

Το ΚΙΝΑΛ είναι γεγονός. Στο συνέδριο που ακολουθεί, η Φώφη Γεννηματά επικρατεί ξανά στην κούρσα για την προεδρία. Στις 12 Οκτωβρίου όλοι «παγώνουν» όταν η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει πως δε θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καθώς πρέπει να δώσει άλλη μια μάχη με τον καρκίνο.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος. Η κηδεία θα γίνει με τιμές εν ενεργεία Υπουργού και δημοσία δαπάνη. Το μεσημέρι της Τετάρτης στις 14:00 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.