Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν από την φονική καταδίωξη στο Πέραμα με έναν 20χρονο νεκρό από πυρά αστυνομικών, οι οποίοι δεν απειλήθηκαν από όπλο και δεν δέχθηκαν πυρά από το θύμα.

Οι επτά εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμπονται σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Το πώς έφτασε μία καταδίωξη ρουτίνας – δεδομένου ότι δεν είναι πρωτοφανές να μην σταματούν για αστυνομικό έλεγχο ύποπτοι για αδικήματα – αντί στη σύλληψη, σε έναν νεκρό ύποπτο και σε δεκάδες πυροβολισμούς μέσα σε κατοικημένη περιοχή, είναι ένα από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Επιχειρησιακά φαίνεται πως αποδίδονται πολλά λάθη στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Γιατί για παράδειγμα δεν επελέγη να δημιουργηθεί «φράγμα» στο εν λόγω όχημα από περιπολικά κι από άλλους αστυνομικούς και αντ’ αυτού υπήρχε μία καταδίωξη διαρκείας.

Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και κυρίως οι μαρτυρίες που εμφανίζουν τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς να μην υπακούν εντολές.

Η επικοινωνία με το Κέντρο

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA, υπήρξε πρόβλημα με την επικοινωνία με το Κέντρο επιχειρήσεων. Αρχικά το όχημα το εντόπισε ομάδα Δίας στη λεωφόρο Θηβών. Άρχισε να καταδιώκει το όχημα, αλλά αργότερα πήρε εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να σταματήσει καθώς κρίθηκε ότι είναι επικίνδυνο για αστυνομικούς, δράστες και πολίτες να συνεχιστεί.

Είχε προηγηθεί περιστατικό καταδίωξης τον Σεπτέμβρη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δικυκλιστή, και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA οι αστυνομικοί της ομάδας Δίας είχαν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να προχωρούν σε καταδίωξη εάν δεν λάβουν την έγκριση από το Κέντρο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα εστάλη στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ το οποίο ανέφερε: «Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα μετά από καταδίωξη του από αστυνομικούς, δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Στην περίπτωση της καταδίωξης στο Πέραμα, οι επτά αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο αργότερα στο Χαϊδάρι στη Λεωφόρο Αθηνών. Επικοινώνησαν με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ:

«Κέντρο, ομάδα ΔΙΑΣ Αιγάλεω. Είμαστε στη λεωφόρο Αθηνών εντοπίσαμε το ύποπτο λευκό το οποίο ακολουθούσε η ομάδα ΔΙΑΣ Ρέντη. Το όχημα κάνει επικίνδυνους ελιγμούς. Τρία άτομα εντός».

Κέντρο: …

«Επείγον κέντρο. Επείγον κέντρο. Ακολουθούμε το λευκό όχημα. Λαμβάνει το κέντρο;»

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το Κέντρο δεν απάντησε στο σήμα των αστυνομικών. Μένει να απαντηθεί η σιωπή του κέντρου στις κλήσεις των ομάδων ΔΙΑΣ. Φαίνεται ότι η πρώτη ομάδα ΔΙΑΣ σταμάτησε την καταδίωξη, αλλά μια δεύτερη είναι αυτή που συνεχίζει να ακολουθεί το κλεμμένο όχημα.

Το Κέντρο φαίνεται να άκουγε κανονικά εκείνη την ώρα καθώς έδιναν εντολή για διερεύνηση άλλων περιστατικών που λάμβαναν χώρα στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί.

Δεν υπήρχαν τραυματίες αστυνομικοί όπως φαίνεται από τους διαλόγους

Η σορός του 20χρονου έφερε τραύματα από τουλάχιστον τρεις σφαίρες. Πρόκειται για δύο τυφλά τραύματα και ένα διαμπερές, το οποίο φαίνεται πως ήταν αυτό που στοίχισε τη ζωή στον οδηγό του αυτοκινήτου.

Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης θα παίξουν και οι διάλογοι των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Άμεσης Δράσης. Οι αστυνομικοί, κατά την καταδίωξη, ενημέρωναν το Κέντρο επιχειρήσεων για τα όσα συνέβαιναν.

Μετά τους πυροβολισμούς, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν για την κατάληξη, αναφέροντας πως το αυτοκίνητο παρέσυρε τις πέντε μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και εκείνοι απάντησαν με πυροβολισμούς, ως άμυνα.

Μάλιστα, από τους διαλόγους φαίνεται ότι τελικά κανείς από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε από τη συμπλοκή.

Κέντρο Επιχειρήσεων: Συνάδελφοι όλοι καλά;

Αστυνομικοί: Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.

Κέντρο Επιχειρήσεων: Είναι όλοι καλά;

Αστυνομικοί: Δεν έχουμε δικό μας;

Κέντρο Επιχειρήσεων: Είστε όλοι καλά;

Αστυνομικοί: «Κέντρο έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων»

Κέντρο Επιχειρήσεων: Μίλα μου, μίλα μου.

Αστυνομικοί: Έχει τραυματιστεί. «Κέντρο έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο»

Κέντρο Επιχειρήσεων: Ε μίλα, μίλα! Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα.

Οργή στους συγγενείς του θύματος

Η μητέρα, η αδερφή και η σύζυγος του 20χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών στο Πέραμα ξεσπούν 32 ώρες μετά την αιματηρή συμπλοκή. Στο σημείο που ξυψύχησε ο 20χρονος, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα, στενοί συγγενείς του άφησαν λουλούδια στη μνήμη του.

Ο πατέρας του ζητά δικαιοσύνη: «Θέλω μια Δικαιοσύνη από το Κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνήγησαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;», λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του 20χρονου

Ο 20χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος στο τρίτο τους παιδί. Η γυναίκα του ξεσπά και λέει: «Θέλω να σαπίσει μέσα. Και να μου τον φέρεται, θα τον σκοτώσω εγώ. Με άφησε με δύο παιδιά. Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια». Η μητέρα, η αδελφή του, αλλά και φίλοι του νεκρού, ζητούν «να πάει στην φυλακή, εκεί να σαπίσει ο δολοφόνος».

Η μητέρα του τραυματία που ήταν κουνιάδος του 20χρονου που έπεσε νεκρός από τα πυρά της ΔΙΑΣ μιλώντας στον ΑΝΤ1 κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιο της στο νοσοκομείο. Μάλιστα υποστηρίζει πως ενώ αρχικά την είχαν ενημερώσει πως ο γιος της είχε τραύμα στο χέρι από μία σφαίρα τελικά έχει δεχθεί τρεις σφαίρες στην κοιλιακή χώρα.

Διαδηλώσεις και ένταση στην Αττική Οδό

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας από Ρόμα για τον θάνατο του 20χρονου από πυρά αστυνομικών. Την Κυριακή, έκλεισε η Αττική Οδός στο ύψους του Ασπρόπυργου στον κόμβο της Μαγούλας ενώ επικράτησε ένταση, με τους διαδηλωτές να καίνε λάστιχα και ένα αυτοκίνητο της Αττικής Οδού, και την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, κρότου λάμψης ενώ επιχείρησε και η Αύρα.

Η ένταση μεταφέρθηκε αργότερα στα Μέγαρα ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στην Τρίπολη, όταν Ρομά έκλεισαν τον κόμβο της Τεγέας στην εθνική οδό Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, καίγοντας λάστιχα πάνω στο δρόμο και κάτω από τη γέφυρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα στο σημείο αυτό.

Θεοδωρικάκος: Διενέργεια κατεπείγοντος ελέγχου – Επισκέφθηκε τους αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ – Μίλησε με τον πατέρα του θύματος

Τη διενέργεια κατεπείγοντος ελέγχου και ταυτόχρονα την πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ για την αιματηρή καταδίωξη, τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ η επιχειρησιακή αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε μέρες.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωστοποίησε μέσω Facebook πως επισκέφτηκε τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται στη ΓΑΔΑ για την αιματηρή καταδίωξη της Παρασκευής στο Πέραμα.

Ο  κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του 20χρονου Ρομά που έχασε τη ζωή του από τους πυροβολισμούς. «Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας».