Υπογράφηκε την Τρίτη η σύμβαση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της χωματερής στη Φυλή έξω από την Αθήνα.

Η έκταση των 1.500 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε περιβαλλοντικό πάρκο και ηλιακό πάρκο ισχύος 10 megawatt, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη θα προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε 5.000 οικογένειες της περιοχής.

«Το έργο ανάπλασης της χωματερής Φυλής, του οποίου η σύμβαση υπογράφεται σήμερα και ξεκινάει μετά από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα έργο το οποίο θα το βλέπουμε μετά από χρόνια και θα λέμε πώς αυτή η περιοχή μπόρεσε να αλλάξει και από μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής με περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της χωματερής, όπως ήταν καταγεγραμμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, έχει εξελιχθεί σε αυτό που βλέπουμε στο Ισραήλ» δήλωσε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Γεωργιάδης.

Από την τελετή υπογραφή της σύμβασης (Eurokinissi)

Ισραηλινή τεχνογνωσία

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του δημάρχου Φυλής, κ. Παππού, «να είχε την πρόνοια και τη διορατικότητα να δει τι έχουν κάνει στο Ισραήλ και να αποφασίσει να εφαρμόσει μία πολιτική που θα οδηγούσε στη σημερινή ημέρα, δηλαδή την εισαγωγή αυτής της τεχνογνωσίας που άλλαξε την εικόνα του Ισραήλ».

«Αρχή επί ΣΥΡΙΖΑ»

«Μιλάμε σήμερα για την κρίση της ενέργειας, για την αύξηση του ρεύματος, για την ακρίβεια που αυτό φέρνει. Όμως μπορούμε και την ακρίβεια να καταπολεμήσουμε με τέτοια έργα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που και καλό κάνουν στον περιβάλλον και ενέργεια μπορούν να δώσουν στους συμπολίτες μας χωρίς να ξοδεύουν τα χρήματά τους» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

»«Δεν σας κρύβω ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί λίγο πριν φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ πάντα θέλω να λέω και τι έκαναν οι προηγούμενοι. Ναι, το είχε εντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομίζω το τελευταίο έργο που είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πριν από τις εκλογές.

»Βέβαια το είχε εντάξει τυπικά, η χρηματοδότηση που είχε προβλέψει ήταν μόλις 1.000 ευρώ. Άρα, είχε γραφτεί στον πίνακα αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα […]

»Έτσι, λοιπόν, εξοικονομήσαμε πόρους από αλλού. Δεν το κρύβω, οι πόροι μας δεν είναι άπειροι…Αλλά βάλαμε το έργο αυτό σε μια υψηλή προτεραιότητα. Και φέραμε αυτά τα 26 εκατομμύρια εδώ για να γίνει αυτή η ανάπλαση των πρώτων 1.500 στρεμμάτων γιατί θέλαμε οι κάτοικοι της περιοχής να δουν επιτέλους μια μεγάλη αλλαγή…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ