ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική και μεγάλη νίκη της Δημοκρατικής παράταξης με την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου, τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και την επικύρωση του 48% του ελληνικού λαού .

Ηταν μία «λαϊκή επανάσταση» και μία ανάσταση για τον λαό που ονειρεύονταν μία καινούργια Ελλάδα και μια κοινωνική αλλαγή που την είχε ανάγκη.

Ηταν πράγματι ένα ραντεβού με την ιστορία η 18η του Οκτώβρη του 1981 που ο λαός ένιωσε τη συμμετοχή του στην εξουσία και στη διακυβέρνηση της χώρας .

Η μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη η οποία είχε ταυτιστεί σε αυτόν τον τόπο με ασυμβίβαστους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, με γνώμονα το συμφέρον του λαού και του έθνους, μαζί με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του αριστερού κινήματος έκαναν την μεγάλη αλλαγή .

Το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η δημιουργία του κοινωνικού  κράτους με μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις με στόχο μία νέα δημοκρατική κοινωνία με ριζικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον δημόσιο τομέα και με ίσα δικαιώματα για όλους τους Έλληνες .

Η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη με τις πράξεις και τα έργα της  ήταν  ο μεγάλος κυρίαρχος μεταπολιτευτικός φορέας της κεντροαριστεράς που στάθηκε στο πλευρό του εργαζομένου, του νέου, του αγρότη , του συνταξιούχου και του μικρομεσαίου επιχειρηματία που προσέφερε στην πραγματική ανάπτυξη .

Η Ελλάδα πήγε μπροστά και άλλαξε με όραμα και σκληρή δουλειά ανατρέποντας το κατεστημένο της συντηρητικής παράταξης και τις παθογένειες του κράτους με τις κοινωνικές  αδικίες και τις ανισότητες.

Το έργο του ‘81 αγκάλιασε όλα τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα των Ελλήνων παρέχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, υπηρεσίες υγείας -με το ΕΣΥ- με επίκεντρο τον άνθρωπο και την φροντίδα των ασθενέστερων και εξαθλιωμένων πολιτών, έδωσε πρόσβαση για δωρεάν παιδεία σε όλους τους νεοέλληνες ενώ ταυτόχρονα έβαλε τα θεμέλια μιας νέας σταθερής και υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής .

Σήμερα είναι αναγκαία μία νέα ριζοσπαστική και ξεκάθαρη πολιτική που θα στηρίζεται πάνω στις αρχές και στις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη .

Οφείλουμε να ακουμπάμε σε αυτές τις αρχές και να ανιχνεύουμε το μέλλον και να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις που σήμερα καλπάζουν διεθνώς .

Η σημερινή τεσσαρακοστή επέτειος δίνει την ευκαιρία για μια ιστορική αποτίμηση των γεγονότων, μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και εσωστρέφειες και μας καλεί να αγωνιστούμε για να ενώσουμε εκείνες τις δυνάμεις που τώρα έχουν απομακρυνθεί με ορόσημο να ξαναχτίσουμε την μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να ακτινοβολήσει ξανά ο …πράσινος ήλιος !

Έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές που έρχονται να αγωνιστούμε για μια δημοκρατική παράταξη, κόντρα στις συντηρητικές πολιτικές αλλά και απέναντι από τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι είναι οι νέοι εκπρόσωποι του χώρου χωρίς πραγματικό και ιδεολογικό στίγμα και με μια ..γκρίζα ταυτότητα .

Οι παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ, η σοσιαλιστική αλλαγή και το πρόσταγμα του ´81 να είναι ο οδηγός για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εκπροσωπήσει τους πολίτες που μένουν αδιάφοροι και απογοητευμένοι και ζητούν μία άλλη πολιτική με στόχο την πραγματική ανάπτυξη και την ευημερία του ελληνικού λαού .

Ο Κώστας Ξυλούρης είναι ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επίτιμος πρόεδρος της Παγκρήτιου ενώσεως Αθηνών