Τον εκνευρισμό της τουρκικής ηγεσίας για την διπλωματική αναβάθμιση και ισχυροποίηση της Ελλάδας, μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με τις ΗΠΑ, καταδεικνύουν τουρκικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Cumhuriyet, αναφερόμενη στην ελληνοαμερικανική συμφωνία,  κάνει λόγο στο εξώφυλλό της για «ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ από την Ελλάδα». Εκτενής αναφορά δε, γίνεται στο δημοσίευμα, στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης, καθώς ενοχλεί η επικείμενη αμερικανική παρουσία κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ενοχλούν και οι εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Την ίδια ώρα, ενόχληση υπάρχει στον τουρκικό Τύπο και για τις εκδηλώσεις για την 450η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Ενδεικτικό είναι ότι η εφημερίδα Χουριέτ, στο πρωτοσέλιδό της αφήνει αιχμές εναντίον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και κατά του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου.

«450 χρόνια μετά oι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» σχολιάζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα, παρουσιάζει σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι, τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου και Συρίγου  που τόνισαν ότι την Ελλάδα «ωφέλησαν τότε οι συμμαχίες, και τώρα έχει συνάψει συμμαχίες με τη Γάλλια, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».