Η 5η Οκτωβρίου, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1994, αναγνωρίζεται διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών για να τιμήσει το έργο των εκπαιδευτικών

«Η πανδημία έδωσε φως στην αναντικατάστατη αξία του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού στην κοινωνία, αλλά και στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν πολλοί εκπαιδευτικοί», αναφέρει η UNESCO και προσθέτει: «Την Παγκόσμια Ημέρα των Δασκάλων δεν γιορτάζουμε μόνο κάθε δάσκαλο. Καλούμε τις χώρες να επενδύσουν σε αυτούς και να τους δώσουν προτεραιότητα στις παγκόσμιες προσπάθειες ανάκαμψης της εκπαίδευσης, έτσι ώστε κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση σε έναν καταρτισμένο και υποστηριζόμενο δάσκαλο ».

Σήμερα, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας μπορεί να διαφέρουν πολύ για τους εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μισθοί για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με 15 χρόνια εμπειρίας είναι οι υψηλότεροι στο Λουξεμβούργο, όπου οι εκπαιδευτικοί κερδίζουν 101.360 δολάρια ετησίως, κατά μέσο όρο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δάσκαλοι κερδίζουν περίπου 62.101 δολάρια πίσω από χώρες όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, οι Κάτω Χώρες, η Αυστραλία και η Ιρλανδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος με 27.335,5 δολάρια, με μόνο την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να έχουν χαμηλότερους μισθούς μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.