Τη διατήρηση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι επιχειρεί η Άγκυρα, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα προχώρησε στην παρενόχληση του κυπριακού ερευνητικό σκάφους που διεξήγε εργασίες μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε περιοχή που ανήκει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), ενώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με την κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, η οποία επικαλείται πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σκάφος Nautical Geo, που πραγματοποιεί εργασίες για τον αγωγό φυσικού aερίου EastMed σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δέχθηκε την Κυριακή παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία που παράνομα κινούνται στην περιοχή.

Τι συνέβη…

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλοίο δέχθηκε φραστικές παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου: Οι Τούρκοι φέρονται να προέτρεπαν το πλοίο να σταματήσει τις δραστηριότητές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εμφανίστηκε τη Δευτέρα να έχει «διδάξει ένα μάθημα, εκδιώκοντας τους Ελληνοκύπριους», τροφοδοτώντας κύμα δημοσιευμάτων στην Τουρκία με τίτλους όπως «σκληρή τουρκική απάντηση στην ελληνοτουρκική πρόκληση».

Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι το σκάφος έλαβε προειδοποίηση να απομακρυνθεί επειδή δήθεν βρισκόταν χωρίς άδεια σε χώρο της δικαιοδοσίας της, ενώ πρόσθεσε ότι προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις σε Μάλτα (της οποίας της σημαία φέρει το πλοίο) και Ιταλία (όπου εδρεύει η πλοιοκτήτρια εταιρία).

«Παρά τις πρωτοβουλίες αυτές της Τουρκίας, το Νautical Geo προσπάθησε να εισέλθει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια. Γι’ αυτό έλαβε ερώτηση και προειδοποίηση από σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού» ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Άμυνας.

«Κατόπιν της εισόδου του σκάφους στην υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια παρά [την προειδοποίηση], το ερευνητικό αυτό σκάφος απομακρύνθηκε από την τουρκική υφαλοκρηπίδα», δήλωσε το τουρκικό υπουργείο, επαιρόμενο μάλιστα επειδή είχε συμβεί αντίστοιχη παρενόχληση και την περασμένη εβδομάδα παρεμποδίζοντας τις εργασίες του ίδιου σκάφους ανατολικά της Κρήτης.